HRANITELJI GAJE 5.189 DECE: Danonoćna briga o mališanima bez roditeljskog staranja veoma složena i odgovorna

J. Ž. S.

28. 12. 2021. u 11:14

NIJEDNO dete tokom ove godine nije imalo problem sa prilagođavanjem u hraniteljskoj porodici, a zbog neadekvatne funkcije hranitelja za četvoro mališana prekinut je smeštaj. Taj broj je neznatan s obzirom na broj devojčica i dečaka o kojima se brine na ovakav način - 5.189. Najčešći razlog za prestanak potrebe za smeštajem je osamostaljivanje mlade osobe ili stvaranje uslova za povratak u biološku porodicu.

ХРАНИТЕЉИ ГАЈЕ 5.189 ДЕЦЕ: Даноноћна брига о малишанима без родитељског старања веома сложена и одговорна

Prijem za hranitelje iz Vojvodine / Foto D. Dozet

Mirjana Novakov, v. d. direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, ističe da se na adaptaciji i prilagođavanju deteta radi od momenta pripreme deteta i porodice za smeštaj, ali i nakon toga u unapred definisanom stručnom postupku.

- Dete se izmešta iz hraniteljske porodice kada se više ne ispunjava svrha hraniteljstva i ukoliko se i uz pruženu podršku stručnjaka, takva situacija ne može prevazići u interesu deteta. Razlozi su različiti. Hraniteljske porodice su kao i sve druge i u njima ima kriza, razvoda, smrtnih slučajeva i teških oboljenja - objašnjava Novakovljeva.

Postoji pet kategorija kompetencija hranitelja, a to su obezbeđivanje sigurnog okruženja za dete, zaštita od zanemarivanja i zlostavljanja, zadovoljavanje njegovih razvojnih potreba, očuvanje identiteta, pružanje podrške u prevladavanju separacije i gubitaka, kao i prihvatanje podeljene odgovornosti i uspostavljanje saradničkog odnosa sa roditeljima dece i stručnim radnicima.

- Briga o detetu je veoma složena i odgovorna - naglašava naša sagovornica. - Potrebe dece su individualne i veoma različite, kod nekih je neophodna vrlo intenzivna, neposredna i dvadestčetvoročasovna briga, na primer, kod mališana sa razvojnim smetnjama ili obolelim od teških malignih oboljenja, dok drugi traže podršku dok studiraju.

Ona navodi da su praćenje rada hranitelja i uvid u njega i podrška detetu međusobno povezani stručni postupci. Tu se utvrđuje da li porodica ispunjava propisane standarde i da li se hraniteljstvom ostvaruje svrha koju ono mora da ima u procesu zaštite deteta.

- Hraniteljstvo je privremena mera porodično-pravne i socijalne zaštite deteta bez adekvatnog roditeljskog staranja i traje do stvaranja uslova za povratak kod roditelja ili odlaska na usvojenje ukoliko se u odgovarajućim zakonskim i stručnim procedurama utvrdi da je konkretno dete trajno lišeno roditeljskog staranja, pa je usvojenje trajna mera zaštite deteta u njegovom najboljem interesu. Može trajati i do završetka školovanja, a najkasnije do 26. godine - kaže Novakov.

Postupak pripreme, obuke i procene hraniteljske porodice je dugotrajan. Prvo stručni tim procenjuje buduće staratelje kroz kućnu posetu i intervju u ustanovi. Po okončanju ovog procesa koji u praksi traje najmanje tri meseca, Centar donosi odluku o podobnosti za hraniteljstvo porodice.

SIGURAN SMEŠTAJ U 4.460 DOMOVA

PREMA izveštaju Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, u Srbiji je u 2020. godini bilo 5.189 dece na smeštaju u hraniteljskim porodicama u 4.460 domova. Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd je na kraju 2020. imao 674 hraniteljske porodice, a 1.046 dece bez roditeljskog staranja na smeštaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!