DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA ZA CELU ZIMU: Pred nama tri ledena meseca, sneg će padati više nego inače

Novosti online

15. 12. 2021. u 10:43

NAJNOVIJA vremenska prognoza za celu zimu, koju je objavio meteorolog Marko Čubrilo, predviđa nam drugačije godišnje doba od prethodnih, sa količinom padavina iznad proseka, posebno u decembru i februaru.

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЦЕЛУ ЗИМУ: Пред нама три ледена месеца, снег ће падати више него иначе

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Profimedia/Ilustracija

Čubrilo ističe da treba da se spremimo na češću pojavu snega u odnosu na protekle zime.

- Najhladniji period verovatno kraj decembra i veći deo januara, a najhladniji mesec najverovatnije januar. U januaru moguća pojava jakih mrazeva. Februar bi mogao doneti nešto toplije vreme, ali postoji određena verovatnoća (oko 40%) da i ovaj mesec bude relativno hladan - kaže Čubrilo.

Vremenska prognoza našem delu Evrope donosi dosta promenljiv decembar, uz česte padavine i smene otopljenja i zahlađenja.

- Kako mesec bude odmicao, a količina hladnog vazduha na severu bude rasla, sve češće će hladne epizode donositi sneg i u niže predele. Sa ovakvom sinoptikom ovaj mesec bi imao značajan suficit padavina. Krajem meseca može doći do jačeg zahlađenja. U takvim uslovima januar bi mogao biti hladan i bogat snežnim padavinama - rekao je Čubrilo.

Kako dalje objašnjava, vremenska prognoza za februar takođe može doneti padavine, a kako nema signala za visok vazdušni pritisak nad jugoistokom Evrope, vrlo verovatno je da bi ka nama često dolazilo do upada vrlo hladnog vazduha koji bi opet iz Rusije ovog puta direktno išao ka središnjoj Evropi, a onda u naletima i ka nama.

- To bi verovatno donelo relativno hladan februar bogat padavinama, ali uz moguće periode toplijeg ili nakratko relativno toplog vremena.

BONUS VIDEO: LEPA SLIKA SRBIJE - Ovako policija i vatrogaci pomažu građanima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)