HITNA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Medicinski deo tražio okupljanje zbog novog soja

Novosti online

29. 11. 2021. u 12:20

SEDNICA Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa još nije zakazana, ali medicinski deo je tražio da se članovi hitno sastanu zbog novog soja virusa korona - omikrona, koji je sve bliži Srbiji.

ХИТНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Медицински део тражио окупљање због новог соја

Sa sednice kriznog štaba, Foto Tanjug

Podsećamo, on je potvrđen i u Austriji, a i sam predsednik Aleksandar Vučić danas je izjavio da je pitanje kada će se on pojaviti i kod nas.

- Što se tiče pojave omikrona, ako je u Austriji registrovan, pitanje je dana kad će i kod nas biti. Imamo značajan pad brojeva u odnosu na pre sedam dana, i taman kad je sve bolje i bolje, samo nam je taj omikron još falio - rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da očekuje da za 5-6 meseci imamo super vakcinu i da se rešimo svih problema, pa da ćemo je proizvoditi u Srbiji.

- A do tada da se čuvamo koliko je to moguće. Vakcinacija je od ključnog značaja. Niko u svetu još ništa ne zna o tom novom soju, kako mi da znamo.

Odmah kada su prošle nedelje stigle vesti iz sveta o omikronu, medicinski deo Kriznog štaba je tražio hitnu sednicu.

Glavna tema biće novi soj, a druga po redu tačka dnevnog reda biće školski raspust za koji epidemiolozi traže da počne 20. decembra.

Portugal je postao poslednja evropska zemlja koja je potvrdila slučajeve novog soja korona virusa, omikron. Potencijalno zarazniji od ranijih sojeva, varijanta koja je prvi put identifikovana u Južnoj Africi proširila se na najmanje 15 drugih zemalja u svetu, što je navelo nekoliko nacija da pojačaju mere suzbijanja.

Pre njega su Švajcarska, Danska, Holandija, Austrija, Nemačka, Češka, Italija, Velika Britanija i Belgija takođe objavile da su registrovale slučajeve novog soja.

Pored evropskih zemalja, omikron soj je potvrđen još u Australiji, Bocvani, Kanadi, Hongkongu i Izraelu.

Poslednja sednica Kriznog štaba održana je 4. novembra. Tada je doneta odluka da su kovid propusnice u ugostiteljskim objektima umesto od 22 časa, obavezne od 20 časova.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)