NA ODVIKAVANJU I DETE OD 12 GODINA: Bolesti zavisnosti sve više među najmlađima, poslednji trend je da „bindžuju“ alkohol

Novosti online

21. 11. 2021. u 00:40

„ZABRINUO sam se za brata koji ima 14 godina, letos je počeo da pije sa društvom i stalno su pravili kao neke žurke i reprize tih žurki...

НА ОДВИКАВАЊУ И ДЕТЕ ОД 12 ГОДИНА: Болести зависности све више међу најмлађима, последњи тренд је да „бинџују“ алкохол

Foto: Free Images Pixabay

Ispričao mi je da uzmu votku, viski, vino i pivo, sve to pomešaju i naprave kao neki koktel i onda se takmiče ko će više da popije na eks", priča za "Blic" Viktor V (26). Ovo je samo jedna od ilustracija kako mladi sve ranije i sve češće počinju sa opijanjem, a ono što je sada postalo prilično popularno, to je "bindžovanje alkoholom".

Kako priča, jedne večeri se stvar otela kontroli.

- Zatekao sam ih pijane jedno veče, a devojčica od 14 godina je bila skroz mokra. Kad sam ih pitao šta se desilo, rekli su mi da "se prepila" i da su je tako obučenu tuširali hladnom vodom kako bi došla sebi - prepričava on u kakvom očajnom stanju je zatekao društvo, naročito devojčicu.

Problemi se javljaju upravo u tom periodu, između osmog razreda i prelaska u srednju školu. To je najkritičniji period za promene ponašanja i samog oblikovanja identiteta koji je karakterističan za adolescenciju, kažu lekari. Svaka peta osoba između 15. i 24. godine redovno pije alkohol, pokazuju istraživanja Evropske komisije. Naši lekari svedoče o tome i da sve mlađi dolaze na odvikavanje od alkoholizma.

O problemu sa alkoholom otvoreno je za "RTS" govorio jedan drugi mladić, S. N, pacijent Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Pare za užinu koristio za alkohol

Kako pišu, počeo je da pije u sedmom razredu osnovne škole. Petkom i subotom – tri pića. U srednjoj školi mnogo više. Pare za užinu koristio je za alkohol, prvo pivo, a zatim žestoka pića. Sada je S. N, iako mlad, drugi put na odvikavanju.

- Počeo sam da tonem, porodica me izbegava, ostao sam bez posla, upao u blato - ispričao je za "RTS".

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti leče se stariji od 18 godina. Primećuju da se javlja sve veći broj mladih. U Institutu za mentalne bolesti, ipak kažu, da se kod njih leče i deca od 12 godina.

Bindžovanje alkoholom

- Tinejdžeri dobi od 15 do 19, i to svaki šesti, bar jednom mesečno ekscesivno pije alkohol. U stranoj literaturi i kod nas se ustalio izraz "bindžovanje alkoholom", što znači da tokom jedne prilike, odjednom popiju veliku količinu alkohola - kaže dr Marija Dabetić, psihijatar iz Instituta za mentalne bolesti.

Foto: Free Images Pixabay

 

Tinejdžersko doba je samo po sebi izazov, porodice moraju otvoreno da razgovaraju i da prepoznaju problem.

- Problemi se javljaju u nekom razmaku između osmog razreda i prelaska u srednju školu, to su najkritičniji periodi za promene ponašanja i samog oblikovanja identiteta koji je karakterističan za adolescenciju - istakao je za RTS dr Dušan Vojinović, klinički lekar iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Alkoholizam ima nekoliko faza, poslednja je zavisnički obrazac koji se uspostavlja posle sedam do deset godina opijanja. Poslednji podaci stručnjaka ne ohrabruju.

- Svuda u svetu je, pa i kod nas, zabeležena povećana zloupotreba, veća konzumacija alkohola, on je legalan i dostupan - kaže dr Marija Dabetić.

Dr Vojinović ukazuje na to da je važno da imate otvorenu komunikaciju, što je za početak najbitnije da bude pozitivan porodični model, da se neguje nulta tolerancija prema alkoholizmu bar kada su u pitanju maloletnici.

 

Foto: Free Images Pixabay

Otac: "Vidi kakav si!"; Sin: "Isti kao ti!"

Lekari upozoravaju: zdrava porodica je osnova svega. Otvoren razgovor, zajedničko rešavanje problema i lični primer – ne možemo od naše dece da tražimo da se ponašaju onako kako se mi ne ponašamo.

Baš to je argument sagovornika s početka priče – kada bi mu otac rekao "vidi kakav si", on je odgovarao "isti kao i ti".

Malo drugačiju taktiku primenio je otac D. S. kad je imala 15 godina i izrazila želju da pije alkhol po prvi put sa društvom u provodu.

- Kad sam mu rekla da se moje društvo dogovorilo da pijemo jedno veče, on mi je rekao dobro, ali prvo ćeš sa mnom da piješ. Tako smo mi sedeli i pili, da bi mi na kraju bilo baš loše, čak sam se i ispovraćala, a on me je samo upitao "je l i dalje želiš da piješ alkohol" - prepričava svoje iskustvo D. S.

Anketu o rasprostranjenosti konzumiranja alkohola na uzorku od 200 maloletnika koji pohađaju srednje škole sprovela je pre par godina neformalna grupa niških srednjoškolaca pod nazivom "NI.šta..teško…".

Foto: Free Images Pixabay

Rezultati ankete

- Mladi počinju da piju alkohol sa 10 godina (5 odsto), a najčešće počinju da piju sa 13 godina (18 odsto), sa 14 godina (23 odsto) i sa 15 godina (20 odsto). Kod uzrasta od 15 godina 77 odsto mladih je dosad pilo alkohol, i to 66 odsto devojčica i 82 odsto dečaka. Kod uzrasta 17 godina 90 odsto mladih je pilo alkohol (89 odsto dečaka i 91 odsto devojčica), navodi se u razultatima ankete i dodaje:

- Od onih koji piju, pijano je bilo 40 odsto maloletnika, a prvo pijanstvo su neki od njih imali već sa 12 godina. Najčešće im se prvo pijanstvo desilo sa 15. Od onih koji sada imaju 15 godina i piju, svaki treći je dosad bio bar jednom pijan.

Na pitanje koju vrstu alkohola konzumiraju, maloletnici su naveli da su od alkohola probali pivo (57 odsto), vino (44 odsto), sajdere (12 odsto), likere (15 odsto) i žestoka pića (30 odsto).

Na pitanje koliko često piju, 57 odsto maloletnika se izjasnilo da pije retko, 22 odsto navodi da pije jednom nedeljno, a 10 odsto njih da pije par puta nedeljno.

Foto: Free Images Pixabay

85 odsto roditelja maloletnika ne znaju da im deca piju

- Roditelji 85 odsto maloletnika znaju da im deca piju, a 71 odsto onih koji piju kaže da im roditelji dozvoljavaju da piju. Otvoreno na temu alkohola sa roditeljima može da priča 78 odsto maloletnika. Određene zdravstvene probleme (trovanje, nesvestica, jaka glavobolja i sl.) uzrokovane alkoholom dosad je imalo sedam odsto onih koji piju, a samo jedan odsto je zbog toga morao kod lekara.

Alkohol se pije uglavnom u društvu, ali čak 22 odsto maloletnika se izjasnilo da piju i kad su sami. Iako je zakonom zabranjeno prodavanje alkohola maloletnicima, čak 80% onih koji piju kažu da bez problema nabavljaju alkohol u prodavnici ili im se služi u kafiću, navodi se u istraživanju. Maloletnici su naveli da piju alkohol uglavnom zato što im prija i zato što ih opušta, čak 65 odsto njih.

Svaki drugi maloletnik poznaje nekog ko je bio nasilan zbog alkohola

- Zbog uticaja alkohola dosad je bilo nasilno oko 11 odsto maloletnika koji piju, a svaki drugi maloletnik kaže da među drugovima i poznanicima ima nekog ko je bio nasilan zbog alkohola. Ukoliko neko od prijatelja ima ozbiljnih problema zbog alkohola, 75 odsto mladih bi pokušalo da mu pomogne, a samo 12 odsto njih bi kontaktiralo roditelje te osobe. Da može da utiče na zakon, 20 odsto anketiranih maloletnika bi zabranilo alkohol, 10 odsto njih bi alkohol dozvolilo maloletnicima, a najveći broj njih - 70 odsto ostavilo bi kako je i sada - navodi se u istraživanju.

Foto: Free Images Pixabay

Deda mu dao da proba alkohol na slavi

Jedan od ispitanika je naveo da je prvi put alkohol probao sa 10 godina. Iako u anketi nije bilo traženo da se navede na koji način je prvi put došao u kontakt sa alkoholom, on je dopisao da mu je "deda dao da proba alkohol na slavi". Isti ispitanik je naveo da sada, nekoliko godina kasnije, redovno konzumira alkohol.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!