PATRIJARH PORFIRIJE: Siguran sam da se i danas Pavle moli za svoj narod i da njegova molitva ima snagu da dopire do Boga

Novosti online

15. 11. 2021. u 17:05

POGLAVAR Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarah Porfirije danas je služio liturgiju i pomen, povodom 12 godina od smrti patrijarha Pavla, u beogradskom manastiru Rakovica, gde je sahranjen, napominjući da se "ne samo sećamo njegovog lika nego su mu i reči itekako žive i aktuelne u našoj Crkvi i u našem narodu".

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Сигуран сам да се и данас Павле моли за свој народ и да његова молитва има снагу да допире до Бога

Foto: Instagram

- Ono što je osećao, ono u šta je verovao - to je govorio, ali isto tako ono što je govorio bilo je deo njegovog života i deo njegovog ličnog iskustva. Sa druge strane, njegove reči nisu bile samo njegove, nego su bile reči Jevanđelja, reči Crkve, reči apostola Hristovih, reči samog Gospoda", istakao je patrijarh Porfirije - prenela je informativna služba SPC.

On je podsetio na "veličanstvenu" sahranu patrijarha Pavla, napominjući da "nikakve reklame nije bilo, nikakav marketing nije bio upotrebljen, niko nikog nije pozivao, a kamoli vršio pritisak, da dođe najpre u Saborni hram, a onda u veličanstvenoj povorci, u litiji, u ispraćaju od Sabornog hrama do hrama Svetog Save".

- Bezbroj ljudi je svojim prisustvom pokazalo ljubav, veru i poverenje u svedočenje Hrista koje je činio blaženopočivši patrijarh Pavle i kao Episkop raško-prizrenski, a potom i kao Patrijarh srpski u teškim vremenima, vremenima koja spadaju među najteža vremena kroz koju je prolazio naš narod - rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, "u tim vremenima Gospod je izabrao blaženopočivšeg patrijarha Pavla da bude na čelu naše Crkve".

- Brojne su vrline zaista krasile njegovu ličnost, ali ono što je na okupu držalo te vrline, ono što ga je činilo da podvig koji je započeo i završi i dovede do cilja, jeste upravo smirenje, jeste skromnost - rekao je patrijarh Porfirije, poručivši da su svima nama potrebni mir, skromnost, smirenje.

Patrijarh Pofirije je istakao da je siguran da se patrijarh Pavle i danas "moli za svoj narod i da njegova molitva ima snagu da dopire do Boga", "Bog baš zbog skromnosti i smirenja kojim je živeo, zbog toga što nije jedno govorio, a drugo tvorio, zbog toga što je bio svedok Hristov, siguran sam da Gospod čuje njegovu molitvu i da ispunjava ono što on traži za svoj narod", rekao je patrijarh Porfirije.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)