PATRIJARH PORFIRIJE O SITUACIJI U UKRAJINI: To je otvoreni rat protiv Hrista Spasitelja, priznajemo samo jednu crkvu

Novosti online

11. 11. 2021. u 16:28

SRPSKA pravoslavna crkva priznaje samo Ukrajinsku pravoslavnu crkvu na čelu sa Njegovim Blaženstvom mitropolitom kijevskim i sve Ukrajine Onufrijem, navodi se u obraćanju patrijarha srpskog Porfirija organizatorima i učesnicima Međunarodne konferencije „Jedinstvo crkve: bogoslovske, kanonske i istorijske dimenzije“.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ О СИТУАЦИЈИ У УКРАЈИНИ: То је отворени рат против Христа Спаситеља, признајемо само једну цркву

Patrijarh Porfirije, Foto P. Milošević

Obraćanje poglavara Srpske pravoslavne crkve pročitao je vikar Njegove Svetosti patrijarha srpskog i učesnik bogoslovske konferencije u Kijevu episkog moravički Antonije.

- Teška su iskušenja koja su zadesila pravoslavni narod Ukrajine. Po zakonu crkvenog života, jedinstva i sabornosti, saosećamo sa našom braćom. Kada su u skorijoj prošlosti srpski hramovi pretvarani u ruševine i kada je na hiljade Srba postalo izbeglice Ukrajinska pravoslavna crkva bila je sa nama duhovno i mi smo uvek osećali molitvenu podršku Kijeva - rekao je patrijarh srpski Porfirije u svom obraćanju.

Prema njegovim rečima, "podržavanje raskolnika, pretnje i nasilje, zauzimanje pravoslavnih hramova i usvajanje diskriminatornih zakona usmerenih protiv kanonskog pravoslavlja ne mogu biti opravdani nikakvim državnim ili nacionalnim razlozima, jer je sve to otvoreni rat protiv Hrista Spasitelja, kao i protiv Njegove Jedine, Svete, Saborne i Apostolske Crkve".

- Crkva svetitelja Save priznavala je i priznaje u Ukrajini samo jednu kanonsku crkvu – Ukrajinsku pravoslavnu crkvu pod omoforom Vašeg Blaženstva. Pričešćujući se iz jedne čaše, molimo se za okončanje previranja na ukrajinskoj zemlji - poručio je patrijarh Porfirije.

Vikar patrijarha srpskog, episkop moravički Antonije nagrađen je ordenom Svetog kneza Vladimira prvog stepena Ukrajinske pravoslavne crkve.

BONUS VIDEO: PATRIJARH POSETIO ZOOLOŠKI VRT - Sa decom iz Gline u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!