SVAKOJ PETOJ VRSTI PTICA U EVROPI PRETI IZUMIRANJE: U Srbiji su rezultati alarmantni, jer je opstanak čak 123 vrste ugrožen

S.B.

16. 10. 2021. u 15:27

U DRUŠTVU za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ukazuju da je po najnovijoj, "Evropskoj crvenoj listi ptica", pregled rizika od regionalnog izumiranja čak 544 vrsta ptica u više od 50 država i teritorija Evrope.

СВАКОЈ ПЕТОЈ ВРСТИ ПТИЦА У ЕВРОПИ ПРЕТИ ИЗУМИРАЊЕ: У Србији су резултати алармантни, јер је опстанак чак 123 врсте угрожен

Foto: : J. Gergelj

Te podatke je prikupljalo više od hiljadu eksperata i volontera širom Evrope, a reč je o četvrtoj po redu proceni koju je uradila međunarodna organizacija "BirdLife International".

- S obzirom na to da su ptice vrlo osetljive na promene u svojoj životnoj sredini, predstavljaju odlične pokazatelje stanja na našoj planeti. Svi životi na ovoj planeti su povezani, a kada nam ptice izumiranjem pokažu da su u opasnosti, to je znak da smo svi u opasnosti – kaže Slobodan Knežević iz  Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i naglašava da su neki od glavnih nalaza te studije da svaka peta vrsta ptica u Evropi je ugrožena ili skoro ugrožena i da se brojnost svake treće vrste u Evropi  smanjila u proteklih par decenija.

DOMAĆI i inostrani stručnjaci ističu da pored upozoravajućih informacija, postoje i dobre vesti jer je poboljšan status riđe lunje i azorske zimovke, što je, kako naglašavaju, pokazatelj da ciljani pristup oporavku vrsta funkcioniše.

Najugroženije su morske ptice, patkarice, šljukarice i grabljivice i to su grupe čija brojnost najbrže opada u Evropi. Morska, poljoprivredna, močvarna i travna staništa su ona na kojima se nalaze najugroženije vrste a brojnost većine vrsta ševa, strnadica i svračaka se smanjila. Druge grupe ptica gde je značajno opala brojnost jesu patke i šljukarice.

- Glavni razlozi smanjenja brojnosti su prenamena upotrebe zemljišta na velikim parcelama, intenzivna poljoprivreda, zbog koje nestaju staništa pogodna za njeno gnežđenje kao i pesticidi koji utiču na smanjenu dostupnost hrane. Tu je i prekomerna eksploatacija morskih resursa, zagađenje kopnenih voda usled poljoprivrednih aktivnosti i iz urbanih odvoda ali i neodržive i redovne šumarske prakse kao i razvoj infrastrukture – kaže Knežević.

U nedavno objavljenoj "Crvenoj knjizi ptica Srbije" predstavljene su najugroženije vrste ptica na osnovu istraživanja Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

- Podaci su prikupljeni za ukupno 352 pouzdano zabeležene vrste, od kojih je bilo moguće analizirati 255 vrsta ptica. Rezultati su alarmantni jer se čak 123 vrste suočavaju sa rizikom od iščezavanja, a među činiocima koji ih ugrožavaju izdvajaju se lov, krivolov i sakupljanje jedinki (ugrožava 40 vrsta) i zagađenja koja potiču iz poljoprivrede, među kojima i trovanje pesticidima (ugrožava 44 vrste) – ističe Knežević.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: ČUVAR ĐERDAPSKE KLISURE: Obnovljena Golubačka tvrđava - atrakcija koju vredi videti

                                           

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZEMLJOTRES U KAČANIKU: Nema materijalne štete