IZMENOM PRAVILNIKA ČUVAJU RETKE PTICE: Uvedene privremene zabrane lova tri ugrožene vrste selica

Lj. P.

30. 09. 2021. u 21:44

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozdravlja nedavne izmene Pravilnika o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta kojima su ustanovljene izmene u lovostaju tri ugrožene vrste divljih ptica u Srbiji.

ИЗМЕНОМ ПРАВИЛНИКА ЧУВАЈУ РЕТКЕ ПТИЦЕ: Уведене привремене забране лова три угрожене врсте селица

Foto: DZPPS

Tim dokumentom, kako navode u DZPPS, uvodi se privremena zabrana lova na grlicu koja traje do 14. avgusta 2024. godine, što uključuje dve lovne sezone. Privremena zabrana lova uvodi se i za jarebicu i ona će trajati sve do 14. oktobra 20214. odnosno tri lovne sezone. Od naredne godine lovna sezona na prepelice biće skraćena i trajaće od 15. avgusta do 30. septembra.

- Izmene lovostaja na grlicu, jarebicu i prepelicu vidimo kao put do trajne zabrane lova ove tri vrste ptica koje su u Crvenoj knjizi ptica Srbije dobile status ranjivih vrsta – kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Ornitolozi u Srbiji još od 2001. zahtevaju da se zaustavi lov na ugrožene ptice selice, pre svih na grlice i prepelice, budući da su njihove populacije desetkovane, staništa narušena, a lov u Srbiji izuzetno loše regulisan i kontrolisan.

Ornitolozi iz DZPPS navode da je potrebno uložiti dodatne napore da se trajno zaštiti veći broj vrsta ptica koje se sada smatraju lovnom divljači, a čuje populacije u Srbiji su ugrožene. Među njima su guska glogovnjača, čija je globalna populacija doživela pad od gotovo 80 procenata, dok se u Srbiji beleži neredovno i u ekstremno malom broju, a na nacionalnoj Crvenoj listi nosi oznaku kritično ugrožene vrste. Trajna zaštita potrebna je i za riđoglavu patku i grogotovca kojima globalno i regionalno opada brojnost, a u Srbiji imaju status ugroženih vrsta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!