DOKTOR SAZDANOVIĆ O PREMINULOJ PORODILJI: Nije bila vakcinisana, čućemo još ovako tužne vesti!

Novosti online

08. 10. 2021. u 21:02

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Predrag Sazdanović rekao je da trudnica iz Kraljeva koja je preminula od posledica virusa korona nije bila vakcinisana i podseća da su ginekolozi još od marta apelovali da se sve trudnice vakcinišu.

ДОКТОР САЗДАНОВИЋ О ПРЕМИНУЛОЈ ПОРОДИЉИ: Није била вакцинисана, чућемо још овако тужне вести!

Foto: Printscreen/RST

Dodao je da, nažalost, slučaj preminule porodilje iz Kraljeva neće biti jedini.

- Imali smo, koliko ja znam, dva smrtna slučaja u Nišu, jedan u Kragujevcu, i ja ću biti vrlo pesimističan - bojim se da je to tek početak, da ćemo još puno puta čuti ovako tužne vesti - naveo je on.

Sazdanović podseća da su ginekolozi još od marta apelovali na sve trudnice da se vakcinišu, bez obzira na to u kom se trimestru trudnoće nalaze.

- Nažalost, nema velikog odziva za to. Mi nemamo objašnjenja zašto je to tako. Treba svi da shvatimo da su vakcine te koje štite od kovida. Vakcinacija je ključna reč, bila i biće - navodi Sazdanović.

Objašnjava da je tridesetšestogodišnja žena primljena u ponedeljak u vrlo teškom stanju, posle 10 dana od početka bolesti.

- I to je nešto što je nama užasavajuće, da jednostavno pacijenti ne shvataju ozbiljnost svoje bolesti od početka. Mi smo je vrlo brzo hospitalizovali i opredelili za carski rez kako bi spasili bebu. Beba je živa, negativna na kovid 19, na intubaciji je jer je vrlo mala, rođena je u tridesetoj nedelji trudnoće i nažalost u prethodna četiri dana nismo uspeli da se izborimo da spasemo porodilju koja je preminula od posledica kovida - objašnjava Sazdanović.

Produženi talas zbog masovnih okupljanja

Upitan o epidemijskoj situaciji, navodi da smo u produženom talasu i, kako kaže, mere koje su donete moraju da se sprovode.

- Imamo produžen talas jer su se sklopile dve vrlo loše okolnosti - imali smo krajem avgusta povratak sa letovanja. Na to su se nadovezale razne vrste proslava. Povratak sa letovanja smo možda mogli, a možda i nismo mogli da sprečimo, ali smo svakako mogli da sprečimo masovna okupljanja koja su bila potpuno nekontrolisana - svadbe od 500, 600 ljudi - ističe Sazdanović.

Upitan šta je pokazalo istraživanje u Kragujevcu - ko češće oboleva od kovida vakcinisani ili nevakcinisani - navodi da istraživanje potvrđuje da se i vakcinisani razbolevaju, ali da je razlika u težini bolesti kod zaraženih imunizovanih i onih koji nisu primili vakcinu - drastična.

(RTS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Srpska fabrika vakcina

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere