"GLASNIK" NA POKLON ZEMANU: Dar srpskog Ministarstva spoljnih poslova predsedniku Češke Republike

D. V.

01. 10. 2021. u 21:44

ČEŠKI predsednik Miloš Zeman se, posle zdravstvenih problema, oporavlja u Vojnoj bolnici u Pragu, uz "Srpski dobrovoljački glasnik".

ГЛАСНИК НА ПОКЛОН ЗЕМАНУ: Дар српског Министарства спољних послова председнику Чешке Републике

Miloš Zeman

Šefu češke države poklone iz Beograda uručio je Jan Kavan, njegov dugogodišnji najbliži politički saradnik. U ovoj knjizi predsednik Češke moći će da pročita da se u Prvoj i Drugoj jugoslovenskoj dobrovoljačkoj diviziji, formiranoj u Odesi 1915, uz rame sa Srbima prebeglim iz vojske Austrogarske, borilo između 16.000 i 36.000 Čeha. Ideja da se Izložba o jugoslovenskim dobrovoljačkim divizijama prenese u Prag je vrlo živa, a datum diktira pandemija kovida 19.

Ovu informaciju iz Češke, za "Novosti", otkriva Milutin Ilić, savetnik češkog parlamentarca Jaroslava Foldine. Ilić je vredne knjige i još vrednije ideje iz srpskog Ministarstva spoljnih poslova odneo u češku prestonicu.

- Naša ambasadorka Ljiljana Nikšić je predsedniku Češke poslala knjigu o Jasenovcu Gideona Grajfa i "Srpski dobrovoljački glasnik" Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca - objašnjava Ilić. - Ono što je i za češku istoriografiju važno, a manje poznato, jeste da su tih do 36.000 čeških vojnika u našim divizijama i pod komandom srpskih oficira bili jezgro buduće vojske češke države, koja je nastala posle Prvog svetskog rata. Kao što je prvi češki patrijarh Gorazd zamonašen u srpskom manastiru Hopovo, da bi autokefalnost njihovoj pravoslavnoj crkvi odneo iz Beograda 1921. godine, slično je nastajala i češka vojska.

IZLOŽBA U RUSKOM DOMU

IZLOŽBA o jugoslovenskim dobrovoljcima od 1912. do 1918. godine otvorena je prošle nedelje u Ruskom domu u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad. Planirano je da bude prikazana i u gradovima Srbije, ali i u zemljama iz kojih su dobrovoljci dolazili u Srpsku vojsku.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)