I PRVACI UČE OD KUĆE: Ako se 20 odsto odeljenja zarazi, i mlađi osnovci prelaze na onlajn

Lj. B.

23. 09. 2021. u 11:00

MERE za prelazak na onlajn nastavu koje su do sada važile za starije osnovce i srednjoškolce, važe i za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

И ПРВАЦИ УЧЕ ОД КУЋЕ: Ако се 20 одсто одељења зарази, и млађи основци прелазе нa онлајн

Najmlađi su do sada redovno išli u školu / Foto D. Milovanović

To znači da će prvaci, drugaci, trećaci i četvrtaci morati da uče od kuće ako se pojavi određeni broj zaraženih. Odeljenje sa 16 ili manje učenika, kada od kovida oboli troje, prelazi na treći model, odnosno učenje od kuće. Ta mera traje 10 dana i važi samo za to odeljenje. Takođe, ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva zaražena, odeljenje se deli na dve grupe koje rade po drugom, odnosno, kombinovanom modelu. To znači da jedna grupa ide u školu, druga sluša časove od kuće, i tako se smenjuju na dnevnom nivou. Ako se slučajno dogodi da se i u okviru jedne od tih grupa pojave nova tri pozitivna na koronu, onda ta polovina odeljenja prelazi na treći model - onlajn nastavu, u trajanju od 10 dana. Druga polovina nastavlja sa časovima u školi.

Iako ovo deluje kao novina, jer su najmlađi školarci protekle školske godine, uprkos epidemiji, nastavu pohađali isključivo u školi, u Ministarstvu prosvete tvrde da to nije ništa novo.

- Odluka o prelasku na onlajn nastavu, ukoliko je u odeljenju zaraženo više učenika, važila je i prošle školske godine za učenike svih razreda. Dakle, nije reč o novini u odnosu na prošlu godinu - kažu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U ovom resoru pojašnjavaju da su u odluci Tima za škole, koja je doneta u petak 17. septembra, precizirani kriterijumi za organizovanje nastave u situacijama kada se pojave slučajevi infekcije kovid kod učenika u istom odeljenju.

Podsećanja radi, deca od prvog do četvrtog razreda nastavu kod kuće slušala su tokom vanrednog stanja, koje je uvedeno u martu 2020, pa do kraja te školske godine. U septembru te godine su, međutim, mlađi osnovci počeli normalno da pohađaju nastavu, s tim što su uvedene mere po kojima su odeljenja deljena u dve grupe sa po najviše 15 učenika, časovi su trajali pola sata, maske su bile obavezne... Ali mlađi osnovci u protekloj školskoj godini nisu časove slušali od kuće.

Kao glavni razlog za ovakvu odluku navođen je taj što deca do 12 godina ne smeju sama da budu kod kuće, a većina roditelja je radila i nisu bili u mogućnosti da obezbede čuvanje dece.

RODITELjI NE MOGU DA BIRAJU

RODITELjI, inače, u ovoj školskoj godini više nemaju mogućnost izbora da li će decu da šalju u školske klupe ili ne, već učenje onlajn mogu da zatraže samo na osnovu preporuke lekara. Prošle godine, međutim, roditelji su mogli da odluče da li će njihovo dete nastavu slušati od kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAGLA PROMENA, A ONDA PONOVO SUNCE: Vremenska prognoza za subotu, 30. septembar