JEDNO DETE ZARAŽENO, CELA GRUPA IDE U IZOLACIJU: Koja sve korona pravila važe u vrtićima

Novosti online

14. 09. 2021. u 21:58

SVE više dece vrtićkog i školskog uzrasta je zaraženo koronom, potvrđuju pedijatri, pravila za škole u slučaju zarženih đaka su uglavnom poznata roditeljima, ali su mnogi zaboravili šta u tom slučaju važi u predškolskim ustanovama.

ЈЕДНО ДЕТЕ ЗАРАЖЕНО, ЦЕЛА ГРУПА ИДЕ У ИЗОЛАЦИЈУ: Која све корона правила важе у вртићима

Foto: S. Mladenoski

Zbog toga su brojni roditelji poslednjih dana bili zatečeni saopštenjima svojih vaspitača koja su im slali povodom slučaja zaraze u grupi.

Pravilo je ovde sledeće - jedno zaraženo dete, cela grupa ide u izolaciju.

- Zavod za javno zdravlje izriče meru da grupa u kojoj je boravilo zaraženo dete ide u izolaciju, odnosno deca iz te grupe ne dolaze u vrtić 14 dana - saopštili su u Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu.

Oni napominju da kada se potvrdi zaraza kod deteta koje boravi u kolektivu, predškolska ustanova se odmah obraća Gradskom zavodu za javno zdravlje koje u najkraćem mogućem roku daje mišljenje i nalaže mere i Zavodu za biocide koji u najkraćem roku dezinfikuje vrtić. A ta mera je upravo ova koja je navedena iznad.

Kako kažu u ovom Sekretarijatu, u beogradskim vrtićima se od početka epidemije primenjuju sve epidemiloške mere zaštite i sprečavanja širenja virusa, a "procedure su sasvim jasne i po njima se postupa bez izuzetka"

Što se tiče zaražavanja zaposlenih u vrtićima, u tom slučaju, kako kažu u Sekretarijatu, nije nužna izolacija dece budući da zaposleni nose maske.

- Mere koje važe u beogradskim vrtićima su – visok nivo održavanja higijene, česte dezinfekcije, često pranje ruku, zabranjen ulazak u objekte svima osim zaposlenima i deci u pratnji jednog roditelja, nošenje maski za zaposlene i roditelje koje dovode decu, merenje temperature na ulazu i slično - podsećaju i dodaju:

- Striktno pridržavanje ovih mera do sada je dalo dobre rezultate, odnosno, nijedan slučaj zaraze nije izmakao kontroli, pa su vrtići ostali otvoreni sve vreme trajanja epidemije (osim za vreme dvomesečnog vanrednog stanja). Da bi tako ostalo potrebna je odgovornost svih, poštovanje mera i svest o važnosti što masovnije vakcinacije kako bismo se izborili sa virusom.

(Blic)

BONUS VIDEO - BOŽE PRAVDE ODJEKUJE BEOGRADOM: Početak nove školske godine u OŠ "Drinka Pavlović"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april