DIPLOMA KUVARA I BEZ ČASOVA: Odnedavno moguće priznavanje prethodnog iskustva kao osnove za sticanje kvalifikacije i dobijanje radnog mesta

J. Ž. S.

06. 09. 2021. u 16:20

SVI oni koji imaju iskustva u određenom poslu, ali nemaju papir o završenom obrazovanju, sada svoje veštine mogu da ozvaniče dokumentom kojim će moći da konkurišu za posao.

ДИПЛОМА КУВАРА И БЕЗ ЧАСОВА: Однедавно могуће признавање претходног искуства као основе за стицање квалификације и добијање радног места

Foto Shutterstock

Na taj način će mnoge zanatlije dobiti "papir" da umeju da rade određeni posao, iako se za njega nisu formalno školovali.

U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je priznavanje prethodnog učenja mogućnost da se odraslima procene i priznaju znanja i veštine stečene kroz obuke, životno i radno iskustvo. Za tako priznata znanja dobija se uverenje o kompetencijama ili sertifikat, kojim se potvrđuje stečena kvalifikacija. Na tržištu rada ona je jednaka onoj dobijenoj kroz formalno obrazovanje, a ceo postupak od prijave do sertifikata trebalo bi da traje najviše tri meseca.

- Prednost ovog načina sticanja kvalifikacije za odrasle je u tome što ovde govorimo o dokazivanju znanja, a ne o obukama. Drugim rečima, kada takva osoba dođe u školu, dobije savetnika i prolazi proceduru da dokaže kompetencije. Na ovaj način može da dobije uverenje na nivou II, III i V stepena, a takav dokument im onda omogućava bržu i kvalitetniju tranziciju ka svetu rada - objašnjava prof. dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete.

U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje za pilot-program je izabrano devet kvalifikacija, a to su one za kojima na tržištu rada postoji potreba. To su pekar, mesar, kuvar, modni krojač, stolar i četiri iz sektora građevinarstva - zidar, tesar, armirač i rukovalac građevinskom mehanizacijom.

Zainteresovana osoba trebalo bi da dođe u školu i dobije svog savetnika, koji informiše kandidate o postupku. U narednih nekoliko nedelja kandidati bi trebalo da prikupe dokaze i uz podršku savetnika, popune obrazac za samoprocenu i pripreme portfolio o stečenim kompetencijama. Na osnovu toga pravi se izveštaj i plan procene posle čega kandidati polažu ispit kojim se proveravaju stečene kompetencije.

- Ono što je važno za kandidate je da ukoliko u određenom trenutku ne dobiju potvrdu kompletne kvalifikacije, potvrđene delove mogu da "sabiraju" - kaže Iso Planić, direktor Politehničke škole u Subotici, prve škole u Srbiji koja je dobila dozvolu za sprovođenje postupka priznavanja prethodnog učenja.

Profesor dr Miomir Despotović smatra da su na putu do kvalifikacije odraslima često najveće prepreke nedostatak informacija i strah od neuspeha.

- Zato je važno da savetnici imaju razvijene komunikacione veštine, da iz kandidata "izvuku" ono što znaju, ali i ono što i ne znaju da znaju, da ih motivišu - ističe prof. dr Miomir Despotović.

Prema mišljenju Tanje Mikić Nikolić, direktorke Prehrambeno-tehnološke škole u Nišu i sistem mora da se menja u skladu sa zahtevima tržišta rada, da bude fleksibilan, i da ta promena bude u skladu sa potrebama okruženja.

- Verujemo da će priznavanje prethodnog učenja biti način da zaokružimo celinu. Mi smo do sada školovali učenike, sada želimo da u školski život uključimo i njihove roditelje - kaže Mikić Nikolićeva.

Foto Z. Jovanović

Vođa tima projekta "Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija", Elido Bandelj, objašnjava da je ovaj proces pre svega u interesu pojedinca, ali i poslodavaca koji dobijaju sertifikovane radnike. Kao jedan od uslova za učešće na međunarodnim tenderima često se od njih traži da imaju kvalifikovane radnike, a slično je i ukoliko se aplicira za neki od standarda kvaliteta.

- Ima možda i poslodavaca koji bi mogli da kažu da im nije u interesu da njihovi radnici steknu kvalifikaciju, jer će tako morati više da ih plate, ali sertifikovani radnik je i garancija za kvalitet rada i u tom smislu ne bi trebalo da bude dileme. U Sloveniji sistem priznavanja prethodnog učenja postoji više od 20 godina i iskustva su pozitivna u svakom kontekstu - zaključuje Bandelj.

PODRŠKA EVROPSKE UNIJE

POSTUPAK priznavanja prethodnog učenja pilotiran je u okviru projekta "Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija" čiju realizaciju finansira Evropska unija. Sprovodi se u srednjim stručnim školama koje su stekle status javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih, ali će uskoro biti uključene i druge institucije. Od 2003. godine EU je za reformu sektora obrazovanja donirala više od 100 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega