UMESTO državne himne "Bože, pravde" u OŠ "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru učiteljica Adela Karahmetović Melajac đacima je juče, na početku školske godine, puštala tzv. himnu sandžačkih Bošnjaka "Ja sin sam tvoj".

Komentari (58)

Djordan

02.09.2021. 16:16

Sada lepo otkaz jer nije sledila upute Ministarstva Prosvete i što je decom manipulusala u političke svrhe. Platu neka joj daju oni koji su joj napunili glavu tim "igrarijama".

Slavica

02.09.2021. 16:18

Nemam ništa protiv Bošnjaka, naprotiv, sa dosta njih sam u prijateljskim odnosima, ali ovakvo nepoštovanje države ne treba tolerisati. Gospođu Adelu treba suspendovati sa nastave.

buki

02.09.2021. 17:02

@stevan - Sigurno jeste, jer se ne pominju ni Srbi, što je njima svima najvažnije. Toliko je taj pridev SRPSKI bio potisnut u bivšoj SFRJ, da i nama (Srbima) treba vremena da se naviknemo na njega, da se ne kočimo kada ga izgovorimo, kao da smo uradili nešto loše. To omalovažavanje svega srpskog je na žalost počelo još u Kraljevini SHS. Zašto bi danas bilo bolje, samo je gore, jer su ti koji ne mogu ništa srpsko da podnesu podržani i nagrađeni od Zapada. Ni u jednom Svetskom ratu nije ovoliko sile bilo udruženo u nastojanju da Srba, Srbije i svega srpskog nestane sa lica zemlje. Samo slogom bi mogli da se branimo, ali u Srbiji ona nikada nije postojala, pa je iluzorno očekivati da se pojavi baš sada. Zaista ne vidim svetlu tačku.

istinoljubac

02.09.2021. 16:29

draga adela da te podsetim ti zivis u srbiji i moras da budes lojalna toj zemlji,jer tu primas platu,ostvarujes sva ljudska prava.onda moras da postujes zakone ove zemlje.tvoji sunsrodnici u sad pevaju himne amerike svakog radnog dana pre pocetka casa ,cik nek pevaju tu pesmicu.inace bi popila momentalni otkaz.ako su vam preci bili neki osvajaci sada vise nisu.ako to izaziva zal kod tebe,izvini ovo je srbija.pogledaj u sopocane i rodno selo svetog save pa ces znati na cijoj zemlji zivis.izvini na ostro podsecanje ali prva si gadjala u nase prijateljske odnose.

Cale Vatra

05.09.2021. 16:48

@istinoljubac - Da je kod Putina momentalno bi dobila otkaz ! Ako neće da poštuje zakone ove Države neka ide tamo gde se peva bošnjačka himna !

Rade

02.09.2021. 17:15

@milan - Milane, razlozi su poznati - šovinistički. Namerno kažem šovinistički a ne nacionalistički, jer se ljubav prema svom nacionu bazira na mržnji drugog, u ovom slučaju srpskog naciona iako je državljanka Srbije.

Košer

02.09.2021. 16:54

Gospođu pod hitno transportovati u Afganistan, na razmenu učiteljica, a neku mukicu odozdo da nam pošalju, kad skine burku i prodiše ima da peva Bože pravde sve iako ne zna srpski...

Milovan Ilic

02.09.2021. 16:54

Nemam reci,probaj to u Americi da uradis!!!!Zivim u USA znam koliko postuju i vole koja ih HRANI,Cuvaako ne postujes mozes da se selis hde hoces Ameri to ne tolerisu,zastava se postuje kao ikona,ovo je tesko nepostovanje Drzave Srbije kao danje zapalila Srpsku zastavu,za ovo ide otkaz.

veki

02.09.2021. 16:55

Моментални отказ и забрана рада у школским установама Републике Србије, а ако тако не буде онда ми немамо државу и законе и свако може да нам ради шта хоће. ЖИВЕЛА СРБИЈА

Goxi

02.09.2021. 17:14

Video sam Face dotične.Prepun postovima o navodnom genocidu u Srebrenici,veličanja republike Sandžak i sličnih gluposti.Ona uči decu u našoj Srbiji?!Bezobrazluk.Otpustiti je i zaposliti na nekom drugom mestu (ima porodicu).

ban Kulin

02.09.2021. 17:19

Meni je ovde najupečatljivija njena objava o nekakvih 11 genocida koje su Srbi tobože počinili nad tim takozvanim bošnjacima, oni ovakvim lažima i izmišljotinama kojima se služe doslovce uče svoju decu da mrze sve što je srpsko, otuda i ova kampanja protiv himne, grba i zastave Republike Srbije, za sve to vreme Srbadija idalje živi u iluzijama o nekakvom bratstvu i jedinstvu, smatram da pod hitno u školski program i udžbenike, ali i u širu javnost treba vratiti sve činjenice u vezi sa događajima koji su tokom otomanske okupacije predstavljali klasične primere MUSLIMANSKIH GENOCIDA nad Srbima, pri čemu su u tim zločinima, zverstvima i genocidima sudelovale poturice koje su često u tome i prednjačili, potomci tih muslimana su upravo ovi ovdašnji muslimani odnosno današnji takozvani bošnjaci, takođe treba rasvetliti i ulogu lokalnih muslimana u genocidima nad Srbima u NDH i u Mačvi 1914. godine, pa nek se jednom zasvagda zna šta je prava istina!

Vlad

02.09.2021. 17:33

Gospodjo Adela dovoljno dugo ,za moj razum previse dugo se gazio ponos i dostojanstvo Srbije koja je propatila sve nedace ovoga sveta,sada to nemora i ne zeli da ocekuje niti da dozivljava. Vi verovatno niste savesni u onome sto radite gazeci sve moralne principe jednog suverenog naroda medju kojim zivite i koji vam je omogucio da se bavite onim sto volite. Vi ste pogazili sve vrline dostojne drzave u kojoj zivite svojom samovoljom da naucite mlade generacije nepostovanju i neodgovornosti a pre svega zahvalnosti i patriotizma koji je obavezan prema domovini bez obzira koje ste vere. Srbija danas postuje kao oduvek sve manjine koje u njoj zive. Vi verovatno niste prepoznali raznovrsnost mogucnosti koje vam se pruzaju i vreme je da izadjete iz slepe ulice u kojoj ste se nasli a izlaz je samo jedan da se okrenete i pomognete nama svima da nemoramo da dizivljavamo nacionalizme i svi zajedno bolje i uspesnije zivimo uz vise postovanja jedni prema drugima.

Ma bre

02.09.2021. 17:38

van srbije se predstavljaju kao bosnjaci ili kao crnogorci,radim van srbije i ima ih kod mene u firmni nekoliko ,nijedan od njih nije rekao da je srbin

Nemanja

02.09.2021. 17:55

Mi hocemo da se brinemo o Srbima u regionu a pogledajte sta se desava u sred Srbije.. Ministarstvo se oglasilo saopstenjem i to je to, nikom nista.. Garantujem da ce se ovo zavrsiti isto kao prica sa spomenikom teroristima u Bujanovcu, malo kroz medije i posle nikom nista. Nemamo mi snage nizasta, jadni smo i cemerni kako nas ponizavaju..

Sredoje

02.09.2021. 17:58

Nista nije cudno kad vec Sandzacki ajatolah muftija Zukorljic u srpskoj Skupstini zagovara dogradnju minareta I uvodi islamske verouciteljke kkao poslanice,one ce sutra hteti i sednice u Skupstini da pocinju sa tom himnom i molitvom mujezina.

Pedja

02.09.2021. 18:06

Ako gospodji ne odgovara ovaj sistem netreba ni da ga narušava N. Pazar je u Srbiji i treba apsolutno poštovati sve zakone Države Srbije, u protivnom svokom prestupniku po zakonu bez obzira na nacionalno opredeljenje i veroispovest. Svi bi u Srbiji koji nisu Srbi da prave svoje Drzave, kome ova Država nevalja idite brate široko vam polje, ne sirite mrznju ako već nemožete da se pomirite sa cinjenicom da živite u Zemlji Srbiji!!!

Gradimir Radivojevic

02.09.2021. 18:09

Pravac Turska, pa tamo neka peva šta hoće, koji program nastave ona sprovodi i ko nju kontroliše, i o čijem je trošku završila svoje obrazovanje, sramota šta reći ???????

Gavrilo

02.09.2021. 18:09

Šta to sve nas kao čudi,neobavešteni smo ? Pa i nije baš tako . Gledam skoro sve utakmice košarkaša N.Pazara u takmičenju KLS . Pre utakmice intoniranje naše himne,situacija je sledeća da 3/4 navijača u hali sedi, a 2/4 sedi i zviždi himni.... I tako godinama,i nikom ništa .

Dragan

02.09.2021. 18:22

Drzava tu mora biti vrlo stroga jer je u pitanju postovanje drzave. Ovu nastavnicu i direktora smjesta smjeniti i dati otkaze i neka idu u drugu drzavu da rade tacnije kog babe Izetbegovica.

Alexandra

02.09.2021. 19:13

Moram da kazem da smo za ovakve stvari i sami krivi. Prvo, zasto srednjevekovnu Srpsku oblast nazivamo Sandzak? To je Raska oblast! To da zapamtimo. Zatim, kad nas neko (uglavnom Hrvati, Albanci, Muslimani,..) ponizi ili uvredi, uglavnom prodje nekaznjeno. Stalno moramo da saginjemo glavu i da se stidimo za stvari koje nismo ni uradili. Ja bih ovoj zeni dala momentalni otkaz i poslala je na robiju, kao lekciju za ubuduce. Skoro svaki dan imamo priliku da se uverimi da se lepim nista ne postize

Strucnjakowsky

02.09.2021. 19:17

Otkaz. Pa nek peva po kafanama. Da je pustila himnu BIH pa ajde. Država je sad na ispitu. U koliko ovo ne prodje kažnjeno. Zna se šta se čeka.

Dane

02.09.2021. 19:40

Zasto to u Srbiji nije sankcionisano? I zasto niko od vlasti ništa ne preduzme nego samo pricaju? Mislim, da je vec vreme, da Srbija počne da stiti svoje. Barem tako rade zapadne zemlje, svi stranci moraju, da postuju zakone, himnu, obelezja.

Neven

02.09.2021. 20:06

Da som mi normalna drzava,a ne banana drzava ona bih trebala biti vec u pritvoru Od toga nema nista ali zato ovakve stvari ima Da se ponavljaju iz dana u dan.

Miman

02.09.2021. 20:12

Himnu Bošnjaka priznala je država Srbija. Bošnjacima je priznata i zastava. To je jedna stvar. Drugo je pitanje zašto učiteljica nije postupila po instrukciji ministarstva i pustila himnu Srbije. A možda je prvo emitovala srpsku, a zatim bošnjačku himnu. I još nešto, gospođa Adela predaje na bosanskom jeziku, to je odeljenje gde je ceo obrazovni proces na bosanskom. Suština je u tome šta je dovelo do toga da Bošnjaci imaju problem sa himnom Srbije.

Marina

02.09.2021. 20:20

Znači otkaz momentalan. Balije vam dobijaju posao u državnoj službi koju ne poštuju a znam žene srpkinje iz Pazara koje su došle u beograd i kukaju za posao jer ga ne mogu dobiti u rodnom gradu kao učiteljice. Aman dokle više Ovoj otkaz vrata su veća za izlazak nego za ulazak

Komsija

02.09.2021. 21:05

Ova uciteljica sprema decu za fakultet u BG, da nastave u istom stilu kod Dubravke Stojanovic ili Vladimira Vuletica. Drzava nam je izbusena kao sir petokolanasima, izdajicama i pokondirenim tikvama, i jos ih placa!!!!

Milojko

02.09.2021. 21:06

I šta sada? Zarad dobrih komšinskih odnosa država će da prećuti i nikom ništa. Ukinuti im sve fakultete u Novom Pazaru za koje smatram da služe samo za bošnjake da ne bi išli u Bgd ili Niš da slučajno ne pojedu svinjetinu, a kada dodju iz Bosne sa diplomom ili tom iz NP da je nostrifikuju jer uče na nekom jeziku koji nije srpski.

SRBIN

02.09.2021. 21:20

Ako joj ne odgovara himna ne treba da joj odgovara ni pasoš,a ni lična karta .U svojoj kuci moze da sluša i pusta sta hoce.Valjda je u Novom Pazaru skola još uvek DRŽAVNA ustanova,u KOLEVCI Srbije,u RASU.

sone

02.09.2021. 21:35

@ Istinoljubac Nije tacno da deca pevaju himnu Amerike u skolama. To je jos jedna od gluposti koje ti serviraju mediji. Najveca vrlina Amerike je multinacionalnost, gde je svako postovan bez obzira na rasu, veru i boju koze(u vecini slucajeva). Da bi manjine postovale Srbiju kao drzavu, Srbija treba njih da postuje kao manjine. A mi to na zalost ne radimo.U "toj Americi" kada Srbi sagrade crkvu to ne znaci da se Pravoslavlje siri i tako te gluposti. A zamisli kod nas da u Beogradu krenemo da zidamo dzamiju danas? Himna je jedan od primera diskriminacije. Ako je Srbija multinacionalna onda treba imati hinu koja predstavlja i povezuje SVE gradjane. Traziti od ljudi muslimanske vere da pevaju bogu je u najmanju ruku nepostovanje te vere.

Šumadinac

05.09.2021. 12:56

@sone - Izvini, a "God save the queen" jel pisana za Induse, Pakistance, Egipćane i ostale pod engleskom krunom. Isto tako i američka himna, jel se u njima pominje negde Alah? Učiteljica svesno i nacionalistički gazi jasan zakon o simbolima koji ima svaka država, pa i naša, i što je još gore, decu koja su tabula rasa doji istim tim stavom prema svojoj državi (mada ih isto uče i kod kuće). Ovde ne treba puno rasprave po medijima, dovoljna je kratka vest "kažnjena je ta i ta zbog nepoštovanja zakona R Srbije" i to je to. Stvar je jasna i ne treba previše dizati prašine, a na kraju ne uraditi ništa. Dok je ovde, na budžetu ove zemlje, mora da igra po pravilima. Niko joj ne brani da se preseli u Bosnu i da peva slobodno te pesme tamo. Može i ovde da ih peva u svojoj kući ili u garaži dok sprema zimnicu, ali zvanično u školi, jok!

Milan

02.09.2021. 21:48

Divno, Sandzaklije su okupirale moje rodno Sarajevo, sad pustaju Bosansku himnu u Sandzaku. Uostalom, proverite, bosanska himna je plagijat iz Orvelove Zivotinjske farme, samo je bez teksta, tuzili su ih zbog toga.

Vatro Marx

02.09.2021. 21:58

Takve osobe treba najstrozije kazniti, sa kakvim pravom dize paninku medju Srpskom narodu. Nije dovoljno suspendovati sa posla podnesti krivicni postupak, nije bitno tko je musliman , pravoslavac ili katolik. Za cijelu Srbiju i sve srbe je jedna himna.

Djordije Cvarkov

06.09.2021. 18:31

Ovde i sada se brani Srbija, srpski jezik, svi gradjani Srbije. Sada reagovati, pravicno i ostro, jer ovo je veliki prestup, krivicno delo. Otkaz i zabrana zaposljavanja u drzavnoj sluzbi su realna kazna. Plus uslovna, ako ponovi delo protiv drzave, onda oduzeti drzavljanstvo i prava gradjana. Ne cekajmo da se umesaju strane marketing azdaje koje jedva cekaju da nas proglase zlikovcima, jer mozes misliti vredja nas sto ne postuje himnu, otudjuje decu od drzave i to prosvetni radnik koji dozivotno nosi moralnu odgovornost za vaspitanje te dece. Kada sutra neka od te dece izginu kao vehabije i teroristi, ko ce biti odgovoran sto su vaspitani da mrze i neopravdano traze tudje?