RADOST SRPSKIH PRVAČIĆA: Značajna promena za osnovce naše nacionalnosti u Severnoj Makedoniji

M. STANČIĆ

16. 08. 2021. u 11:16

Srpski osnovci u Severnoj Makedoniji koji redovnu nastavu prate na srpskom jeziku u novoj školskoj godini konačno će dobiti materijale za učenje na maternjem jeziku, potvrđeno je iz resornog Ministarstva obrazovanja i nauke u Skoplju.

РАДОСТ СРПСКИХ ПРВАЧИЋА: Значајна промена за основце наше националности у Северној Македонији

Đaci srpske nacionalnosti u Starom Nagoričanu / Foto M. Stančić

Time će biti ispunjena ogromna praznina koja se godinama osećala u obrazovnom procesu, ocenjuju autorke udžbenika na srpskom jeziku Biljana Savović Spasovska, Darija Kovačević Božinovska i Milica Marinković.

- Svi znamo da se trenuci polaska u školu i držanje prvog bukvara pamte celog života, a učenici su bili uskraćeni za to neprocenjivo iskustvo. Zato sam se sa zadovoljstvom javila na konkurs za izradu nastavnih programa, a posebno udžbenika srpskog jezika za prvi razred. Pisanjem ovog materijala prvačići će novu školsku godinu započeti sa sadržinski bogatim i koloritnim udžbenikom koji će im biti osnova opismenjavanja i negovanja svog maternjeg jezika - kaže Savović Spasovska.

Nastavni materijal u prvom razredu pripremljen je i koristiće se po novoj obrazovnoj koncepciji, kaže Kovačević Božinovska. Realizovaće se, kako objašnjava, preko nekoliko područja kao što su slušanje i izgovor, početno čitanje i pisanje, književno izražavanje, stvaralaštvo i medijska kultura:

- Najveća novina je što u prvom razredu počinje opismenjavanje i nadam se da će prvačići sa lakoćom savladati taj izazov, kroz igru, preko zabavnih aktivnosti prilagođenih uzrastu dece...

Od prvog septembra, u novoj školskoj godini, nastava u prvom i četvrtom razredu počeće prema novoj koncepciji, po novim nastavnim programima i sa novim materijalima za učenje.

NAŠ JEZIK I KULTURA IZBORNO

Redovnu nastavu na svom maternjem jeziku u Severnoj Makedoniji prati oko 180 učenika. Srba ima u razredima tri seoske osnovne škole (u Starom Nagoričanu - "Svetozar Marković", Tabanovcu - "Braća Ribar" i Kučevištu - "Sveti Kiril i Metodije") na Skopskoj Crnoj Gori.

Od prošle školske godine ozakonjena je mogućnost fakultativnog obrazovanja na srpskom jeziku i preko izbornog predmeta "Jezik i kultura Srba" u svim devetoletkama u zemlji gde za to postoji interes učenika, uz saglasnost njihovih roditelja, nezavisno od nacionalne pripadnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POZIV UPRAVE SAOBRAĆAJNE POLICIJE SRBIJE: Naznačite deonice za kontrolu brzine