SLIKA SE VRAĆA U MUZEJ VOJVODINE: Nakon suđenja, očekuje se analiza autentičnosti poznatog dela "Blagoveštanski sabor"

LJ.P.

13. 08. 2021. u 09:29

POKRAJINSKI sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Muzej Vojvodine sa radošću su primili vest da su Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i švajcarska policija uspešno sprečili prodaju slike “Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861.” čuvenog slikara Vlaha Bukovca.

СЛИКА СЕ ВРАЋА У МУЗЕЈ ВОЈВОДИНЕ: Након суђења, очекује се анализа аутентичности познатог дела Благовештански сабор

Blagoveštenski sabor (Muzej Vojvodine) / Foto (Wikiwand)

Ova značajna slika, kako se navodi u saopštenju, predstavlja delo koje je Bukovac uradio prema porudžbini povodom 40-godišnjice Sabora, a na osnovu starije litografije. Pomenuta litografija urađena je prema originalnoj fotografiji Sabora, koju je izradio novosadski fotograf Stefan Vulpe. Na slici je predstavljen crkveno-narodni Sabor Srba kojim je predsedavao patrijarh Josif Rajačić, održan na Blagovesti 1861. godine.

- Blagoveštenski sabor jedan je od najznačajnijih događaja za istoriju autonomije Srba u Ugarskoj na kojem su Srbi tražili svoju političko-teritorijalnu autonomiju, koja bi uključila teritorije na kojima pretežno žive Srbi, u kojoj bi zvanični jezik bio srpski, a zvanično pismo ćirilica – navodi se u saopštenju. - Na slici su prikazana 82 autentična portreta učesnika Sabora, crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima se nalazio i Svetozar Miletić. Autor se potpisao u donjem desnom uglu, ćiriličnim malim slovima: vlaho bukovac cavtat 1901.

Vlasništvo Muzeja Vojvodine slika je postala otkupom 15. aprila 1953, a prilikom provale u Dvorac u Čelarevu 28. novembra 1993. ukradena je zajedno sa još tri slike. U tom trenutku u čelarevskom dvorcu, depandansu Muzeja Vojvodine, nalazila stalna postavka stilskog nameštaja.

- Pred nama je sudski postupak, nakon kojeg će se, verujemo, ovo značajno delo vratiti u Muzej Vojvodine, u čijem fundusu se prvobitno i nalazilo – navodi se dalje u saopštenju.

- Verujemo da se radi o originalu, a kada se delo vrati u Muzej, izvršićemo dodatne fizičko-hemijske analize kako bi smo stoprocentno potvrdili njegovu autentičnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OLUJA PROTUTNJALA SRBIJOM: Padao grad veličine oraha, ulice popljavljene - haos širom zemlje (FOTO/VIDEO)