UMESTO ŽICA, NAGRADE MU DONOSE DIRKE: Mladom Petru Radosavljeviću nije postao gitarista, ali je sada virtuoz na klaviru

J. ĆOSIN

11. 08. 2021. u 15:46

IAKO ima samo 11 godina, a klavir profesionalno svira tek dve, Petar Radosavljević iz Niša već može da se pohvali mnogobrojnim nagradama sa svetskih takmičenja.

УМЕСТО ЖИЦА, НАГРАДЕ МУ ДОНОСЕ ДИРКЕ: Младом Петру Радосављевићу није постао гитариста, али је сада виртуоз на клавиру

Foto Privatna arhiva

Među njima je i nedavno osvojena internacionalna nagrada koju je osvojio na Svetskom takmičenju mladih pijanista Orbetello piano competition 2021, održanom u Italiji. Petar se sa ovog takmičenja vratio sa drugom nagradom u svojoj kategoriji, u konkurenciji 101 takmičara sa svih kontinenata. Nju mu je donelo vrhunsko, precizno izvođenje kompozicija Arama Hačaturjana, Šopena i Baha.

Iza ovog Petrovog uspeha krije se neobična priča o dečaku koji je u školu klavira, kako kaže, došao neplanirano. Hteo je samo privremeno da pohađa nastavu za ovaj instrument, kako bi sačekao da se otvori slobodno mesto za časove gitare.

- Kada sam bio mali, dobio sam na poklon gitaru. Odmah sam poželeo da naučim da sviram, ali je bilo rano. Kada sam dovoljno odrastao, mama me je odvela u muzičku školu, ali tada je za gitaru interesovanje bilo veliko, pa sam krenuo na klavir, tek da probam. U početku me klavir nije mnogo interesovao, nisam voleo da ga sviram, a onda je počela korona i imao sam onlajn časove. Ne znam šta se tada dogodilo, ali tih dana sam odjednom zavoleo klavir. Moja profesorka je prepoznala da imam talenat, dala mi je složene kompozicije i to je za mene bio izazov. Od tada stalno vežbam, a ove nagrade su mi vetar u leđa da nastavim - priča nam Petar.

Ovaj mladi pijanista, učenik je drugog razreda Niže muzičke škole u Nišu u klasi profesorke Jelene Milošević, a od septembra će krenuti i u peti razred Osnovne škole "Dušan Radović". Otkriva nam i da ovih dana već počinje da savladava nove izazove, jer ga u septembru ponovo čeka međunarodno takmičenje. Dnevno vežba od dva do tri sata, a pored muzike, Petar je i izuzetan slikar. Uglavnom slika životinje, a veštim potezima sliku pretvara u gotovo fotografski snimak. Ipak, kaže da je muzika postala njegov san, a želja mu je da jednog dana nastupa sa najpoznatijim simfonijskim orkestrima i filharmonijama u poznatim svetskim muzičkim dvoranama.

- To je moj cilj ka kome idem i verujem da ću želje ostvariti, ako budem dosledan, i ako budem vredno i uporno radio. Idol mi je Lang Lang koji je svetski broj jedan među pijanistima i želim da jednog dana nastupam sa njim - priča nam ovaj mladi Nišlija.

Foto Privatna arhiva

Njegova majka Aleksandra ne krije da je klavir "došao" kao njena ideja, u želji da dete stekne neko osnovno muzičko obrazovanje, ali da se Petar u tome kasnije pronašao. Sa dolaskom korone, kako kaže, sa klavirom je postao i nerazdvojni prijatelj.

- U početku nije hteo redovono ni da odlazi na časove, uopšte ga nije klavir zanimao, samo je sa dva prstića svirao "Ajde, Kato, ajde, zlato". Sada je, evo, osvojio i drugu međunarodnu i dve internacionalne nagrade. Poslednja u Italiji je svakako najveća jer je konkurencija velika, a takmičio se sa mladim pijanistima koji već četiri godine osvajaju na svetskim takmičenjima izuzetno visoke nagrade i odlaze na master klasove kod poznatih pijanista kao što je, na primer, slavni kineski pijanista Lang Lang - govori nam ona .

NAJUSPEŠNIJA GODINA ZA ŠKOLU

PROFESORKA Jelena Milošević kaže da je Petar koji profesionalno svira tek dve godine, uspešno odgovorio zadatku, ali i da je čitava Muzička škola u Nišu ove godine briljirala.

- Zaista imamo mnogo talentovane dece, a ove godine, uprkos tome što su prethodnu obeležila korona i onlajn časovi, deca su pokazala neverovatne uspehe. osvojili smo zaista mnogo medalja i nagrada. Čini mi se da je ovo najuspešnija godina za našu školu - ističe ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)