MAME ZAKINUTE, IDU NA BIRO: Među radnicima fabrike u Vranju koji su ostali bez posla i 105 trudnica i porodilja

J. Ž. S.

10. 08. 2021. u 11:00

PORODILjAMA i trudnicama koje su doskora bile zaposlene u "Geoksu" u Vranju uskoro će primanja biti drastično umanjena.

МАМЕ ЗАКИНУТЕ, ИДУ НА БИРО: Међу радницима фабрике у Врању који су остали без посла и 105 трудница и породиља

Većina radnika "Geoksa" biće zbrinuta / Foto Tanjug

Ni po jednom našem propisu one neće biti zaštićene, bez obzira na to što čekaju bebu ili su se tek porodile. Tako će sa spiska od 1.200 radnika njih 105 morati da se snalazi kako zna i ume.

Radnice koje je odlazak poslodavca iz zemlje zatekao na održavanju trudnoće su u najgorem položaju, jer će zbog gubitka posla morati najverovatnije na tržište rada. Njihova naknada u narednom periodu, s obzirom na zarade koje su imale, biće minimalne, što će im kasnije znatno umanjiti prosek za primanja na porodiljskom odsustvu.

Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, prilikom obračuna naknade za vreme porodiljskog odsustva uzima se u obzir poslednjih 18 zarada. Pošto će jedan deo obuhvatiti i primanja iz Nacionalne službe za zapošljavanje, one će na kraju dobijati veoma mali iznos. Biće zakinute i po desetak hiljada mesečno.

Njihov položaj, kako same kažu, podleže različitim tumačenjima i zbog toga se plaše da će sada, u najosetljivijem periodu svog života, nečijom administrativnom voljom, ostati bez ičega. Sada pošto "Geoksa" više nema, ni rešenja koja je potpisao menadžment firme ne važe.

- Advokati, ali i pravobranilac kažu da imamo rešenja i da se po njima mora postupati, ali iz Odeljenja dečje zaštite nas šalju na biro - objašnjava svoju situaciju jedna od radnica.

Tatjana Macura iz udruženja "Mame su zakon" naglašava da će porodilje koje imaju rešenje nastaviti da primaju novac po tom rešenju jer one podležu Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom i isplaćuje ih država, a ne poslodavac.

- Kada istekne rešenje one će, nažalost, ostati bez posla - kaže naša sagovornica. - Za trudnice važi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i njih prvih 30 dana održavanja trudnoće isplaćuje poslodavac, a ostali period, ako ostanu na bolovanju, takođe preuzima firma, ali novac refundira država.

Pitanje je, međutim, kako će se naknade isplaćivati kada firma više ne postoji u Srbiji. Pošto "Geoks" više ne posluje u našoj zemlji, one će najverovatnije morati da se prijave na tržište rada.

- Ovo je jedna od situacija na koju ukazujemo od donošenja Zakona. Ženama u najosetljivijem periodu, dok su u drugom stanju ili na porodiljskom odsustvu, mora da se garantuje minimalna zarada. Nije dovoljno da, kako je najnovijim izmenama utvrđeno, ovo važi samo u prva tri meseca od rođenja deteta, već svih 12 meseci. Ovaj problem može da se reši samo izmenom propisa - kaže Macura.

SLIČNO PROŠLE I U "HENDIJU"

SLIČNU sudbinu porodilja i trudnica iz "Geoksa" imale su pre tri godine i zaposlene u lancu prodavnica "Hendi tel". Tada je bez posla ostalo oko 900 radnika, a među njima i oko 100 trudnica i porodilja. One su se obraćale raznim institucijama, a u rešavanje njihovog problema tada se uključila i premijerka Ana Brnabić. Tada su naknade isplaćene porodiljama uz pomoć države, dok su trudnice ostale kratkih rukava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas