DR KON O DELTA SOJU KORONA VIRUSA: Virus će ići preko mladih, evo šta je rekao o simptomima

Novosti online

03. 07. 2021. u 16:50

DOKTOR Predrag Kon, epidemiolog, govorio je danas o novom soju korona virusa.

ДР КОН О ДЕЛТА СОЈУ КОРОНА ВИРУСА: Вирус ће ићи преко младих, ево шта је рекао о симптомима

Foto Tanjug

On je objasnio da su novim delta sojem najviše ugroženi mladi ljudi, koji mahom nisu vakcinisani, ali je i optimistično dodao da su simptomi sada nešto blaži.

- Pojedinačno gledano - bolest je ista. Neki čak kažu i da je blaža. Blaži su simptomi. Ali ukupno gledano sve je vrlo slično. Za smrtnost i dalje ne može da se tvrdi da je manja, ali na kraju, kada imate veće zaražavanje imate i veći broj teže obolelih. No, dinamika svega toga postaje beznačajna kada znamo da su vakcine delotvorne i mere su iste. S tim, da treba da znamo da i dalje nismo dostigli kolektivni imunitet - rekao je dr Kon.

On je rekao i da je npr. u Beogradu starijih od 65 godina vakcinisano više od 80 odsto što je prema epidemiologovim rečima, dovoljno da ovaj soj ne napravi darmar kakav su prethodni sojevi pravili.

Takođe, dr Kon je objasnio i da je logično da se ovim sojem najviše zaražavaju mladi kada su oni i najmanje vakcinisana starosna grupacija kod nas.

- Vi kada posmatrate kuda će taj virus da ide, jasno je da će ići kroz mlade. Vidi se jasno pomeranje ka mlađem uzrastu. I ono što se otkriva sada, to je opet kao na samom početku, to je da su to sada mlađi ljudi koji imaje češće kontakte - rekao je dr Kon.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OTEŽANO DISANJE, GLAVOBOLJE, UBRZAN RAD SRCA... Beograđani se žale na brojne tegobe, lekar objasnio o čemu je reč i kako možemo sebi pomoći