DA BUDEMO SAVREMENI, A OSTANEMO ČESTITI: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Vranju

D.R.

14. 06. 2021. u 14:59

PATRIJARH srpski Porfirije je u sabornom hramu u Vranju, uz sasluženje arhijereja, crkvenih velikodostojnika i sveštenika, služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom Prepodobnog Justina ćelijskog i vranjskog, slave Eparhije vranjske.

ДА БУДЕМО САВРЕМЕНИ, А ОСТАНЕМО ЧЕСТИТИ: Патријарх Порфирије служио литургију у Врању

Foto: D.R.

Nakon liturgije, organizovana je litija ulicama grada do rodne kuće Svetog Justina, danas sedište svepravoslavnog centra "Prepodobni Justin vranjski i ćelijski", gde je obavljeno rezanje slavskih kolača.

Patrijarh Porfirije je, čestitajući slavu, istakao da je Prepodobni otac Justin Popović bio blagovesnik ljubavi i svečoveka, te Hrista kao spasitelja svih ljudi. Njegova misija je bila da čuvamo svoju veru i jedni druge, da zaista budemo ono na šta nas je obavezao Sveti Sava, a to znači narod božji.

- Da volimo svoje, da volimo jedni druge, da budemo otvoreni i za one koji drugačije misle i drugačije se bogu mole, da ih svojom ljubavlju i svojom verom uverimo i pokažemo im da smo svi mi jedni drugima potrebni, da nema tog, ni pojedinca, ni grupe pa ni naroda, koji mogu reći bilo kome: "nisi mi potreban, sam sam sebi dovoljan" - kazao je patrijarh.

On je dodao da propoved oca Justina koja se rodila u Vranju, treba da nosimo neprestano sa sobom. Tako ćemo biti njegovi i sledbenici Svetog Save, a da u isto vreme, na najbolji mogući način u moderno doba, možemo da budemo i savremeni, ali istovremeno i čestiti.

Ovom prilikom, patrijarh Porfirije je uručio nagrade najboljim učenicima na takmičenju iz veronauke koje je organizovala Eparhija vranjska.

Sveti Justin je bio primer jevanđeljskoga života i zato smo ga uzeli da on bude naš primer i putovođ, da i mi prođemo tim putem, kazao je episkop vranjski Pahomije. Vranjanac, otac Justin Popović, bio je jedan od najvećih savremenih duhovnika i teologa kod nas i Srpska pravoslavna crkva posvetila mu je 14. jun u crkvenom kalendaru. Eparhija vranjska je Prepodobnog Justina ćelijskog i vranjskog uzela za svog patrona i ovaj datum proslavlja kao svoju slavu od 2016. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)