SRBIJA JE SVE BLIŽA KOLEKTIVNOM IMUNITETU: Sve veći broj gradova u Srbiji prelazi 50 odsto vakcinisanih

Tanjug

28. 05. 2021. u 22:33

U BEOGRADU je 53 odsto punoletnih građana primilo makar prvu dozu vakcine, pokazuju najnoviji podaci, a direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović kaže da sve veći broj gradova u Srbiji prelazi 50 odsto vakcinisanih prvom dozom i da se očekuje da će se sutra dostići ukupno 4,5 miliona datih vakcina.

СРБИЈА ЈЕ СВЕ БЛИЖА КОЛЕКТИВНОМ ИМУНИТЕТУ: Све већи број градова у Србији прелази 50 одсто вакцинисаних

Foto Tanjug

On je za RTS rekao da se odmah iza Beograda nalaze Priboj, Niš, Užice, Mali Zvornik, Bosilegrad, Kikinda, Novi Sad, Sremska Mitrovica i Kladovo.

- Primećeno je da je povećan broj zainteresovanih za vakcinaciju, ovaj broj gradova se iz trenutka u trenutak povećava - kaže Jovanović.

Naveo je da se popravlja situacija u svim gradovima kada je reč o broju vakcinisanih, a da je ispod 25 odsto vakcinisanih i dalje u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu, Mionici i Žagubici.

Naveo je da je do sada u Srbiji je prvu dozu vakcine primilo 2.495.000 građana, ili oko 46,2 odsto punoletnih građana, a drugu dozu 1.995.000 građana.

- To praktično znači da ćemo sutra imati nekoliko okruglih brojeva, imaćemo 2,5 miliona prvih doza, dva miliona drugih doza i 4,5 miliona datih vakcina u Srbiji - rekao je Jovanović.

Naveo je da se povećao i procenat mladih koji su se vakcinisali i da je u ovom trentuku u starosnoj grupi od 18 do 30 godina ispod 14 odsto vakcinisanih.

- Naravno to nije dovoljan broj i zato poziv mladima da iskoriste vikend pred nama, ali i da iskoriste priliku da se vakcinišu do ponedeljka, jer time ostvaruju pravo na dodatnu finansijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara - rekao je Jovanović.

Kaže da je na punktovima za vakcinaciju u tržnim centrima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, za koje navodi da dobro rade, do sada vakcinisano više od 20.000 građana.

U beogradskom autobusu za vakcinaciju do sada je, kako je rekao, vakcinisano skoro 3.000 građana, a autobus je danas bio u Obrenovcu.

Takav autobus je krenuo i u Novom Sadu, a Jovanović kaže da je u njemu do sada već vakcinisano nekoliko stotina građa, a da će za vikend biti postavljen na Trgu slobode.

- Pozivamo građane da dođu i bez zakazivanje na bilo koji od 226 punktova širom Srbije da se vakcinišu. Svakodnevno podaci o broju zaraženih govore da smo na odličnom putu da stavimo tačku na borbu portiv kovida - rekao je Jovanović.

Kaže da vakcina ima dovoljno i da su sve četiri vrste vakcina dostupne građanima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024