DUHOVNA OBNOVA U CRNOJ GORI: Sve je počelo od trenutka kada je u Crnu Goru kročio Amfilohije

V. KADIĆ

05. 11. 2020. u 17:14

OD kako je pre trideset godina u Crnu Goru došao mitropolit Amfilohije, od tada počinje velika duhovna obnova, pre svega obnova vere u narodu.

ДУХОВНА ОБНОВА У ЦРНОЈ ГОРИ: Све је почело од тренутка када је у Црну Гору крочио Амфилохије

AUTOR Hadži Ljubiša Gvoić

Duhovna obnova je svoj vidljivi izraz dobijala i u obnovi hramova i manastira, pa čak i onih koji su porušeni u doba Turaka. Te svetinje je obnovio narod sa svojim mitropolitom i sveštenstvom onog momenta kad je obnovio, vaskrsao u sebi veru u Boga. Najvažnije je da su sve te svetinje danas u bogoslužbenoj upotrebi. To nisu mrtve građevine nego živa duhovna saborišta vernog naroda kao što su bila u vremenu stare slave. Obnovljeno je oko 600 svetinja za tri decenije. To je samo znak da je duhovna obnova u Crnoj Gori Božije delo. Crna Gora je krajem devedesetih spala na desetak parohijskih sveštenika, a danas nema sela koje nema svog paroha!

Jovan Markuš, prijatelj i jedan od najbližih saradnika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, objavio je Spomenicu povodom trideset godina arhijereske i dvadeset pet godina mitropolitske službe na cetinjskom tronu.

VELIKI uticaj, kako navodi Markuš, na duhovno uzrastanje mitropolita Amfilohija izvršili su prepodobni otac Justin Popović, veliki bogoslov i duhovnik naše Crkve, i svetogorski starac Pajsije. Cetinjski arhiepiskop govorio je grčki, ruski, italijanski, nemački i francuski jezik, dok je u naučnom radu koristio starogrčki, latinski i crkvenoslovenski.

- Posle dugogodišnjeg protivljenja komunističke vlasti, mitropolit Amfilohije je ustoličen u cetinjski tron u vrlo teško vreme po Mitropoliju crnogorsko-primorsku i uopšte pravoslavlje u Crnoj Gori. Pedeset godina komunističke vladavine ostavilo je duhovnu pustoš. Većina crkava i manastira bila je zapuštena. Mitropolija je imala mali broj sveštenika. Posle primanja svetog trona Cetinjske mitropolije od časnog starca mitropolita Danila Dajkovića, koji ga je u teškim vremenima čuvao i sačuvao, trebalo je krenuti gotovo iznova - obnoviti crkve i manastire, postaviti sveštenike, vratiti ljude izvornim duhovnim vrednostima. To nije bilo nimalo lako, jer se pet decenija indoktrinacije u Crnoj Gori nije moglo tek tako ispraviti - navodi Markuš.

ŽAR PROBUĐENIH OGNjIŠTA

ŽAR crnogorskih duhovnih ognjišta razgoreo je mitropolit Amfilohije, rizikujući opekotine i gar. Rizikujući da ne uspe. Jer, kada dirate žar - ili ćete razgoreti vatru, ili ćete je do kraja ugasiti. Mislimo da je mitropolit bio svestan tog rizika, kao što smo ubeđeni u to da je bio svestan onoga što je zapisao njegov prethodnik na vladičanskom tronu, kako "pregaocu Bog daje mahove", ocenilo je sveštenstvo i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske.

- NA TEMELjIMA komunističke, u suštini anticrnogorske i antisrpske doktrine, u višestranačkom životu Crne Gore javile su se razne duhovne devijacije. Svestan uloge koju je Mitropolija crnogorsko-primorska imala u prošlosti, kao temelj duhovnog i državotvornog bića Crne Gore, iako je bio osporavan i izlagan raznim podmetanjima od strane komunističke vlasti i njihovih ideoloških naslednika i pre nego je stupio na cetinjsku katedru, mitropolit Amfilohije je od samog ustoličenja krenuo u sveukupnu obnovu života Pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Iz dana u dan povećavao se broj sveštenika i monaha, a prioritet u tome se davao obnovi sveštenstva, iz jednostavnog razloga - u ratnom i posleratnom vremenu, kada je došla do snažnog izraza antihrišćanska destruktivnost nezapamćena u istoriji Crne Gore, postradalo je preko stotinu sveštenika, tj. skoro dve trećine predratnog sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske, na čelu sa Sveštenomučenikom mitropolitom Joanikijem Lipovcem.

OBNOVI sveštenstva je poklonjena velika pažnja sa ciljem da, kao nekada, ne bude u Crnoj Gori nijednog manjeg mesta, niti većeg sela u kojem bi bio hram bez paroha, kaže Markuš.

Kada se iz Banata vratio u rodnu Crnu Goru i stao na parče zemlje njegove Morače, cetinjski arhiepiskop probudio je usnuli pravoslavni narod, podigao ga na noge i vratio pradedovskoj veri.

- Crna Gora je u poslednje dve decenije u susretu i sukobu sa moračkim prorokom Amfilohijem i to je najočitiji dokaz da narod i Crkva potrebuju proročku reč - primetio je vladika diseldorfski i cele Nemačke Grigorije. - Ta reč je često nerazumljiva i bolna, ali lekovita. Da nije tako, zar bi crnogorski manastiri danas bili puni života i molitve, zar bi u Crnoj Gori bilo toliko divnih sveštenika i vernika. Prorok je oduvek neshvaćen, ali je poštovan, i ničije uši, sem onih koji ih zatiskuju, ne mogu, a da ne čuju njegovu reč. Nije li mitropolit upravo takav - neshvaćen a ipak i te kako poštovan? Proroke su ubijali odvajkada, na razne načine, porugom, pokudom, gonjenjem i raznim smrtima, a oni se nikad nisu plašili, dok su se drugi njih pribojavali.

SUTRA: VLADIKO, EVO VAM MOJE DETE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije