FELJTON - PRVI KORACI U HOTELU „KLERIDŽ“ U LONDONU: Od ranog detinjsta Petar je gajio interesovanje za automobile i tehniku

Jevđa A. Jevđević

04. 09. 2023. u 18:00

MLADI prestolonaslednik imao je srećno detinjstvo. Kao i sva deca tog ranga imao je dadilje i guvernante.

ФЕЉТОН - ПРВИ КОРАЦИ У ХОТЕЛУ  „КЛЕРИЏ“ У ЛОНДОНУ: Од раног детињста Петар је гајио интересовање за аутомобиле и технику

Prestolonaslednik Petar u sokolskoj uniformi , Foto Iz knjige "Povratak kralja Petra II Karđođevića"

Pratio je svoju majku na brojnim putovanjima širom zemlje. Dosta vremena su provodili u Beogradu, ali su odlazili i u Topolu postojbinu dinastije kao i Sloveniju gde su imali jednu od zvaničnih rezidencija.

U februaru 1924. godine mali Petar je sa svojom majkom proveo tri meseca u Francuskoj. Boravili su u vili Trianon u sen-Žan Kap Fera, koju je nekoliko godina ranije kralj Aleksandar kupio za svoju sestru kneginju Jelenu. Pošto su putovali tajno, ime malog kraljevića Petra za tu priliku bilo je grof od Avale.

Petrova prva dadilja bila je Engleskinja Bel koja je pre toga radila u grčkoj kraljevskoj porodici. Ona i njena hrana su uspeli da toliko ugoje Petra da je, kako on sam kaže „ličio na mali balon“.

Iste godine u julu prvi put je bio i u Engleskoj. Dadilja Bel je želela da ide na odmor u svoje mesto Harugejt, pa su Petrovi roditelji dozvolili da i on pođe sa njom. Tako je kraljević sa svojom dadiljom proveo nekoliko nedelja u Harugejtu. Krajem septembra krenuli su natrag u Jugoslaviju i pošto su se vraćali preko Londona odseli su u Hotelu „Kleridž“ Tamo je načinio prve korake vođen nežnim rukama gospodina i gospođe Sirmej.

Mladi prestolonaslednik proveo je dva meseca septembar i oktobar 1925. godine u mestu Selce koje se nalazi tridesetak kilometara udaljeno od Sušaka. Za vreme odmora princ je bio smešten u vili Odilon u Selcu, a u njegovoj pratnji je bila njegova dadilja Mis. Bel i ordonans oficir kapetan V.Spužić .

NA BOŽIĆ 1927. dobio je svoj prvi automobil igračku. Voleo je da se vozi tim automobilom i kao i svako drugo dete bilo ga je teško odvojiti od te drage igračke. Kod njega se još u najranijem detinjstvu javila ljubav prema automobilima i tehnici. Kao mladić bio je dobar vozač i često je sam vozio kola kad je odlazio na razne obilaske zemlje.

U štampi je razvoj prestolonaslednika Petra praćen je sa velikim interesovanjem i pažnjom. Svakom događaju u njegovom životu i svakom  koraku pridavan je veliki publicitet.

Pošto je pripreman za vladara naše zemlje od najranijeg detinjstva navikavao se na protokolarne obaveze, počasti ali i dužnosti. U ranom detinjstvu provodio je dosta vremena sa svojom majkom i dadiljama ali uvek u okvirima krutog protokola što se tiče odeće i naravno ponašanja.

Školovanje je započeo sa šest godina kad je su se on i njegovi preselili u Beli dvor na Dedinju.Za njega je pripremljena posebna učionica i prvi učitelj mi je bio profesor  Tihomir Kostić koji je svakodnevno dolazio u Dvor da bi ga podučavao. Časovi su započinjali molitvom a zatim nastavom iz nacionalnih i prirodnih nauka.Posebna pažnja je posvećena njegovom fizičkom  odgoju, sokolskim vežbama, planinarenju i jahanju koje je posebno voleo .

OD 1929. godine kad je Jugoslovenstvo uzdignuto kao nacionalna ideologija , naglo je počelo i jačanje Sokola kao slovenske viteške organizacije. Kad je formiran Soko Kraljevine Jugoslavije, kralj je odlučio da na čelo za starešinu postavi svog sina prestolonaslednika Petra.  Kao „Soko“ Učestvovao je na velikom Vidovdanskom sokolskom sletu 1930 u Beogradu, a kasniji veliki sletovi održavani su u raznim centrima naše otadžbine pod Njegovim  pokroviteljstvom.

Princ je u ranoj mladosti počeo da uči ponešto i o automobilima. Na izlete ga je vozio šofer Božo koji je bio oprezan vozač, poznat i kao „dečji šofer“. Pri odlascima na izlete Petru su dozvoljavali da sedi pored šofera i da rukuje pumpom koja je u to vreme bila potrebna da bi se održavao dovod benzina.Šofer ga je učio kako da menja točak, krpi probušenu gumu i skoro sve što treba da nauči o kolima .

Kraljevići Petar i Tomislav su dobili 1933. novu guvernantu bila je to mlada Norvežanka, mis Elen Mecou koja je došla da pomaže mis Krauter. Imala je samo dvadesetdve godine i deca su je zvala „Smuco“. Te zime su zimovali na Bledu i ona je malog prestolonaslednika naučila da skija .

Petar je u svojim memoarima zaključio da se njegovo detinjstvo završilo u aprilu 1934. godine. Tad mu je bilo deset godina i završio je Osnovnu školu. Kralj Aleksandar je iznajmio hotel u Herceg Novom u Bokokotorskom zalivu. Na odmor su doputovali u kraljevskim vagonima.  Putovali su dva dana: od Beograda preko Užica, Sarajeva, Mostara, Huma do Herceg Novog. Sa prestolonaslednikom je pošla kraljica Marija i dva mlađa sina, prinčevi Tomislav i Andrej, Mis Kraudi, Smuco i dva ađutanta.Dane su provodili na plaži kupajući se ili pecajući ili na izletima.

KAO STAREŠINI Sokola kraljevine Jugoslavije prestolonasledniku Petru „sokolci“ su priredili poseban doček. U njegovu čast održan je  javni čas 20. maju u Meljinama. Prestolonaslednik Petar i kraljevići Tomislav i Andreja su došli u sokolskim uniformama što je izazvalo salve oduševljenja.

U avgustu 1934.stigao je iz Engleske profesor Sesil Perot. On je postao tutor kralja Petra. Bio je to tipičan engleski džentlmen, vrlo savestan i preduzimljiv, nameravao je da postavi dobru osnovu za budućnost kralja Petra i da na najbolji način utiče na njegovu vladarsku i životnu spremu.

Upoznavanje sa Perotom bilo je u Herceg Novom i postepeno. Najpre su išli zajedno na plivanje. Perot je želeo da se približi Petru i u tome je i uspeo. Ostavio je na njega utisak dobrog sportiste i postali su dobri prijatelji. Kad su se zbližili Perot je jednog jutra testirao Petra. Postavljao mu je pitanja iz istorije, geografije, matematike i engleskog.  Petar je jedva uspevao da piše na engleskom, a u matematici je bio sasvim loš. Perotov plan za obrazovanje prestolonaslednika je bio da se svako jutro koristi za učenje, a popodne je slobodno. Tako su svakog jutra učili a popodne su zajedno brodom odlazili u potragu za pećinama. To je bila Perotova ideja i on je te „ekspedicije“ pretvarao u praktične časove  geografije i geologije.

DOK su bili u Herceg Novom, kralj Aleksandar je našao osobu koja je bila zadužena da sa Petrom vežba i da mu daje časove plivanja i fiskulture. Bio je to mornar, grub i visok čovek po imenu Majnik. Petar ga se seća kao društvene osobe koja je stalno pratila njega i Perota na njihovim pecačkim izletima i istraživanjima .

Nedaleko od Herceg Novog u Tivtu bila je glavna baza i arsenal Jugoslovenske kraljevske mornarice. Tamo je uvek bilo nekoliko razarača, podmornica, čistača mina ili drugih malih plovila. Petra je sve to jako zanimalo i bilo mu je dozvoljeno da ih obilazi i prati na manevrima ili vežbama u torpedovanju. Tog leta Petar je naučio mnogo o pomorstvu i kako funkcionišu ti brodovi. Nedaleko od Tivta nalazila se letačka baza i centar za trenažu. Jednog dana održani su manevri odbrane zaliva . Kralj Petar sa oduševljenjem daje opis ovih manevara u svojim memoarima.

VOJNA PARADA

PRESTOLONASLEDNIKOV sedmi rođendan proslavljen je 1930. vrlo svečano.  Kralj Aleksandar je odlučio da na rođendan svog sina naslednika podari Jugoslovenskoj vojsci nove zastave. Za tu priliku priređena je do tad neviđena vojna parada na kojoj su učestvovale  najbolje čete iz svih jugoslovenskih pukova i ceo Beogradski garnizon. Svi su marširali ispred kralja Aleksandra koji ih je posmatrao sa konja.

SUTRA: SVE OČI EVROPE UPRTE U NAJMALAĐEG VLADARA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)