POGLEDAJTE JEZIK: Obratite pažnju na ove simptome, otkriće vam od čega bolujete

I. K.

04. 07. 2024. u 12:00

AKO tokom jutarnje toalete imate običaj da u ogledalu pogledate kako vam izgleda jezik, znajte da je to dobra navika.

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈЕЗИК: Обратите пажњу на ове симптоме, откриће вам од чега болујете

Foto Shutterstock

Jer, jezik nije samo organ čula ukusa, koji nam omogućava govor i žvakanje, već njegov izgled i stanje u velikoj meri oslikavaju zdravlje organizma.

Simptomi mnogih hroničnih i akutnih bolesti se mogu videti na jeziku. U stvari, jezik je jedan od prvih delova tela koji poručuje da telu nešto nedostaje. Zato redovno, osim pranja zuba, održavajte i higijenu jezika, a povremeno pogledajte i kako izgleda. Zdrav jezik nije prebojen i nema naslaga na njemu.

Evo na koje bolesti i stanja može da ukazuje izgled jezika.

Dijabetes

Kandidijaza, u narodu poznata i kao mlečac, česta je kod ljudi koji imaju nekontrolisani dijabetes. Ovaj problem je nekada prvi znak dijabetesa, a posledica je oslabljenog imuniteta. Bele naslage na jeziku su izazvane oralnom kandidijazom. Kod pacijenata s dijabetesom često se uočavaju suva usta. Većina pacijenata na neki način dehidrira. Jezik se zbog nedostatka vode smežura i ne izgleda na uobičajeni način.

HIV

Pre nekoliko decenija, HIV i AIDS je bio gotovo siguran "ubica", a bele naslage na jeziku, usled kandide, bili su prvi od znakova infekcije. Kandida je gljivica koja živi na zdravoj koži i u ustima, najčešće je bezazlena, ali usled neke infekcije može da dođe do naglog razmnožavanja ove gljivice. Crvene ranice na jeziku i ustima takođe mogu biti znak HIV virusa, kao i bele dlakave izrasline na stranama jezika koje se nazivaju dlakava leukoplakija. Ovo stanje se povezuje s infekcijom Epštajn-Bar virusom, a bolest je prisutna samo kod osoba sa imunosupresijom.

Celijakija

Konzumiranje glutena, kod celijakije provocira imunološki sistem, koji počinje da napada tanko crevo. Zatvor, dijareja, nadutost i bol, su najčešći simptomi bolesti, ali celijakija takođe može da se manifestuje i promenama na površini jezika. To stanje se naziva atrofični glositis, "ćelavi jezik" ili "glatki jezik". Moguće su promene ukusa i bol. Kisela, začinjena jela i alkohol veoma smetaju u tom slučaju. Celijakija može izazvati pečenje ili osećaj suvoće jezika, ako se vitamini i minerali ne apsorbuju pravilno kroz tanko crevo. Moguća je i pojava čestih afti na jeziku ili drugim delovima usta. Jedini način da se savlada ovo stanje je ishrana bez glutena.

Sjogrenov sindrom

Sjogrenov sindrom je hronično, zapaljensko, reumatoidno oboljenje. Manifestuje se pojavom suvog oka i suvim ustima. Nedovoljno hidrirana usta su dobro tlo za pojavu oralne kandidijaze. Mogu se pojaviti bele mrlje, a jezik može postati crven i gladak.

Karcinom

Karcinom je sigurno poslednja bolest na koju pomislite kada idete kod stomatologa, koji nekada može primetiti prve znake bolesti, kako bi se reagovalo na vreme i bolest lečila. Dobar stomatolog može da otkrije prve simptome raka glave, vrata ili desni. Proverite svaku kvržicu ili ranu na jeziku ili u ustima, koja traje duže od dve sedmice. Leukoplakija može izazvati bele mrlje na jeziku uzrokovane nekontrolisanim rastom ćelija u ustima. Ovo stanje je često bezopasno, ali može najaviti i pojavu raka.

Manjak vitamina

Zdrav jezik je ružičastocrvene boje. Svetlocrveni jezik može biti znak nedovoljne količine folne kiseline, vitamina B12 ili gvožđa. Stanje se može uspešno lečiti pravilnom ishranom i ako je neophodno - dodacima ishrani. Jezik svetlocrvene boje može biti znak streptokokne upale grla ili Kavasakijeve bolesti, retkog i obično izlečivog stanja koje izaziva upalu u nekim krvnim sudovima, tipično kod male dece. Kavasakijeva bolest je akutni, sistemski vaskulitis, postoji zapaljenje u zidu krvnih sudova, koje može usloviti proširenje aneurizmi i koronarnih arterija (sudova koji ishranjuju krvlju srčani mišić).

Stres

Afte su često posledica pojačanog stresa i ne treba ih mešati sa herpesom usled virusa. Javljaju se na jeziku ili drugim delovima usta. Pokušajte da isperete grlo i usta toplom slanom vodom, izbegavajte masnu hranu, jedite meku hranu i hladne namirnica, poput jogurta. Rane i kvržice na jeziku mogu biti i posledica škrgutanja zubima ili grickanja jezika, usled traume. Nastojte da se bavite nekom aktivnošću, šetnjom, slušanjem muzike, druženjem... koje će vam smanjiti nivo stresa. Pokušajte i da sporije jedete, kako se ne biste ugrizli za jezik prilikom žvakanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sredozemno more u Egiptu na kakvo niste navikli! 8 dana već od 560€ All Inclusive