NE PRETERUJTE SA SUPLEMENTIMA: Upozorenje stručnjaka - Sve uzimajte umereno, velike količine mogu da škode zdravlju

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

28. 03. 2024. u 07:30

STUDIJA Klivlendske klinike otkrila je da niacin, takođe poznat kao vitamin B3, može da bude povezan sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja.

НЕ ПРЕТЕРУЈТЕ СА СУПЛЕМЕНТИМА: Упозорење стручњака - Све узимајте умерено, велике количине могу да шкоде здрављу

Foto Shutterstock

U međuvremenu, uspostavljena je veza između visokog nivoa tiamina (vitamina B1) i kognitivnog pada, što povećava rizik od demencije.

Zato dr Kerol Grejndžer, registrovani nutricionista, biohemičar i magistar mikrobiologije, upozorava da mnogi sastojci u suplementima mogu izazvati neželjene efekte.

- Ljudi misle da su suplementi zdravi, i dok neki možda jesu, drugi su jednako štetni po zdravlje kao i veoma obrađena hrana kada se uzimaju redovno u velikim količinama - napominje dr Grejndžer. - Gledajući liste sastojaka veoma uobičajenih vitamina, bićete iznenađeni koliko često nailazite na štetne sastojke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje