BUDUĆNOST U LEČENJU MUŠKE NEPLODNOSTI? Istraživači iz Izrela napravili "laboratorijske testise"

I. K.

22. 03. 2024. u 10:00

ISTRAŽIVAČI sa izraelskog Univerziteta Bar-Ilan uzgojili su "laboratorijske testise" za koje se nadaju da bi mogli da ublaže mušku neplodnost.

БУДУЋНОСТ У ЛЕЧЕЊУ МУШКЕ НЕПЛОДНОСТИ? Истраживачи из Изрела направили лабораторијске тестисе

Foto Shutterstock

Za male, veštačke organe, napravljene od ćelija uzetih iz testisa miša, kaže se da liče na strukturu i funkciju prirodnih testisa miša. Istraživači, predvođeni doktorkom Nican Gonen, imaju za cilj da iz ljudskih matičnih ćelija stvore testise nalik čovekovim kako bi pomogli u lečenju razvojnih seksualnih poremećaja i neplodnosti.

Biolozi su već proizveli organoide - trodimenzionalne minijaturne verzije nezrelih organa, nalik mozgu, bubrezima i crevima, od matičnih ćelija. Organoidi koje je formirao tim dr Gonen uzgajani su iz nezrelih ćelija testisa neonatalnih miševa.

Istraživači su shvatili da je procedura bila uspešna kada su identifikovali strukture nalik na tubule i ćelijsku organizaciju koja je oponašala "in vivo testis". Veštački testisi miša dobro su funkcionisali devet nedelja, što je, u teoriji, dovoljno vremena da se sperma miša stvori i oslobodi. Ovaj proces traje oko 34,5 dana.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje