AKO VAM SE ZAPUŠE UŠI: Ne ispirajte na svoju ruku, evo koje su komplikacije moguće

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

13. 03. 2024. u 11:00

ZAPUŠENOST, slabiji sluh, svrab i bol često su posledica nakupljenog ušnog voska (cerumena).

АКО ВАМ СЕ ЗАПУШЕ УШИ: Не испирајте на своју руку, ево које су компликације могуће

Foto Shutterstock

Tarapija u ovom slučaju je ispiranje ušiju.

- Ispiranje ušiju je bezbolna intervencija - kaže dr Vesna Kostić, otorinolaringolog. - Posebnim špricem se istiskuje voda temperature tela u spoljašnji kanal, koja izbacuje cerumen. Intervencija je bezbolna, neinvazivna. Lekar pored ispiranja može cerumen da ukloni i ručno ezom, pincetom ili pak da aspirira.

Doktorka Kostić napominje da bi svi koji koriste slušne aparate trebalo redovno da ispiraju uši, dok bi oni koji imaju problem sa stavaranjem previše cerumena ispiranje trebalo da urade pre letnjeg odmora, odnosno sezone kupanja.

- Ukoliko postoji cerumenozni čep, u kontaktu sa vodom dolazi do njegovog bubrenja i opstrukcije kanala - priča dr Kostić. - Voda je uglavnom nečista, bilo da je iz bazena, mora, reke i zadržavanjem prljave vode lako i brzo dolazi do razvoja infekcije kože koja je jako bolna.

Ispiranje uva nikako se ne savetuje na svoju ruku.

- Nestručnim postupkom možete samo da naprave još veću zaglunutost, a neretko koža u spoljašnjem kanalu počne i da otiče i da boli - kaže naša sagovornica. - Vrlo ozbiljna povreda nestručnog uklanjanja cerumena je povreda bubne opne koja se učestalo viđa u ordinacijama.

Ispiranje ušiju ne radi se ni u stanjima nakon povrede, perforacije bubne opne, hronične upale srednjeg uha sa perforiranom bubnom opnom. U ovim slučajevima cerumen se uklanja ručno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu