POSLE RESPIRATORNE INFEKCIJE - BRONHITIS PA I UPALA PLUĆA: Upozorenje lekara - aktuelne bolesti ostavljaju posledice na organizmu

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

10. 01. 2024. u 12:12

RESPIRATORNE infekcije masovno uzrokuju zapušavanje nosa i bol u grlu, međutim one, osim gornjih, mogu da zahvate i donje disajne puteve - bronhije i plemenito plućno tkivo.

ПОСЛЕ РЕСПИРАТОРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ - БРОНХИТИС ПА И УПАЛА ПЛУЋА: Упозорење лекара - актуелне болести остављају последице на организму

Foto: Shutterstock

U oba slučaju neophodno je lečnje antibioticima, jer i bronhitis i upala pluća mogu da ostave ozbiljne posledice po zdravlje

Doktor Tatjana Radosavljević, pulmolog kaže da je za bronhitis karakteristična povećana proizvodnja sekreta u plućima, koji se sliva iz nosa i sinusa:

- I virusi i bakterije mogu da uzrokuju pojavu bronhitisa, i teško je po kliničkoj slici razlikovati uzrok infekcije. Virusni bronhitisi, zavisno od izazivača ponekad mogu da budu praćeni i bolovima u mišićima i zglobovima i iscrpljenošću, a veoma brzo mogu da "pređu" u bakterijski - priča dr Radosavljević. - Zbog toga je neophodna primena antibiotika, da pacijent uzima veću količinu tečnosti, da bi lakše iskašljavao sekeret. Ukoliko pacijent ne ume da iskašlje sekret, može slobodno da ga proguta i onda se izbaci preko stolice.

Za razliku od bronhitisa kada se upale samo bronhije, upala pluća zahvata alveole, plemenito plućno tkivo, i po toku je ozbiljnija i zahteva obavezno da se napravi rendgen pluća i intenzivnije leči.

Disajna cev

VIRUS često napada i glavnu disajnu cev - traheju.

- U tom slučaju glavni simptom je uporan kašalj - kaže pulmolog Tatjana Radosavljević. - Ovaj kašalj se može lečiti inhalacijama kortikosteroidima, uz dosta tečnosti. U teoriji, organizam bi i sam mogao da obnovi sluzokožu traheje, ali bi to trajalo mesecima.

- Virusne upale pluća mogu da izazovu virus gripa, neki adenovirusi, kao i kovid - kaže naša sagovornica. - Zato ne bi trebalo da se zaboravi da je kovid i dalje među nama, iako po simptomima sve više liči na obične virusne infekcije. Sumnju na kovid treba da pobudi sporiji oporavak pacijenata, bolovi u leđima i radiološki prisutne upale. Ponekad dijagnoza može da se postavi tek kada se urade antitela na virus korona, čiji je titar u ovim slučajevima veoma povišen.

Naša sagovornica ističe da teške virusne upale pluća mogu da ostave posledice u vidu fibroze, odnosno zamene plemenitog plućnog tikiva ožiljcima, ili pojavu proširenja bronhija u kojima se zadržava sekret koji se lako inficira i dovodi do bronhiektazije. Kod bolesnika koji boluju od hroničnih plućnih bolesti sve ovo može dovesti do teških pogoršanja koji se čak mogu završiti i fatalno.

Kada je o deci reč, pogotovo do dve godine starosti, njima se često upale najsitniji delovi bronhija - bronhiole.

- Upale bronhiola, odnosno bronhiolitisi mogu da budu vrlo ozbiljni i teški po toku, a ukoliko se uspešno ne izleče mogu da dovedu do prekompozicije arhitektonike pluća i ta dece mogu da razviju i bronhijalnu astmu ili proširenja bronhija - napominje dr Radosavljević.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)