I HEROINAMA POTREBNO SVETLO ZA ŽIVOT

Promo

09. 12. 2023. u 10:00

BORBA sa rakom dojke je borba pojedinca i društva, u kojoj postajemo jači od (m)raka.Od izuzetne važnosti kontinuirana dostupnost inovativnih terapija na listi lekova RFZO.

И ХЕРОИНАМА ПОТРЕБНО СВЕТЛО ЗА ЖИВОТ

Foto: Promo

Kada saznaje dijagnozu karcinoma dojke, žena ima osećaj kao da ulazi u mrak. Kampanja se obraća prvenstveno njima, ženama koje se suočavaju sa rakom dojke, poručuje im da nisu same, ali podseća i sve nas koji treba da budemo svetlo na tom putu, koliko je važna podrška - ovako ukratko i "opširno" novopokrenutu zdravstvenu kampanju "Jača sam od (m)raka” predstavlja Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar "Milica" koji je zajedno sa kompanijom "Novartis" nosilac kampanje.

Izabrali ste žene koje su iz mraka bolesti izašle kao pobednici? 

- Kroz pet obraćanja članica našeg udruženja koje su uspele da se izbore sa (m)rakom, govorimo upravo o tom svetlu koje ih je vodilo do pobede nad bolešću, o važnosti podrške porodice, zdravstvenog sistema, udruženja, kao i o tome koliko je bila presudna njihova odluka da obavljaju redovne preglede i samopreglede, ali i koliko je bilo odlučujuće da kroz lečenje imaju dostupnu odgovarajuću terapiju.

"Jača sam od (m)raka" je vrlo emotivna kampanja koja šalje važnu poruku o značaju podrške obolelim ženama od karcinoma dojke.

Foto: Promo

 

- Podrška je veoma važna i baš iz tog razloga o svojim iskustvima govore Dijana, Jelena, Kristina i Ksenija. Dijana govori o važnosti podrške njenog zdravstvenog tima, onkologa i hirurga. Jelena je mama tri devojčice, koja je radila redovne preglede i samopreglede i koja je zahvaljujući tome otkrila izuzetno agresivni karcinom na vreme. Njeno svetlo su bila njena deca i podrška udruženja čiji je sada član. Kristina je mlada žena, nastavnica engleskog jezika sa Kosova, koja je otkrila karcinom dojke u šestom mesecu trudnoće. Njeno svetlo bili su njen muž, sinovi, porodica, ali je tim stručnjaka i dostupnost inovativnoe terapije bilo to najjače svetlo zbog koga su ona i njena Dunja danas žive i zdrave. Kristina šalje pozitivnu poruku svim mladim ženama da je moguće da se ostvare kao majke i posle dijagnoze.

- Ksenija nam dolazi iz Niša sa svojom onkološkinjom i govori koliko je bila uplašena u moru informacija sa interneta i koliko su joj pozivi Nacionalnom centru za podršku obolelima od raka dojke 0800 40 40 40 pomogli kroz lečenje. Njene reči kada kaže:"Život je čudo" dok skida periku i vera da se vredi boriti kada ponosno kaže "Jača sam od (m)raka", na neki način jesu suština i razlog postojanja čitave akcije.

Poznato je da je rak dojke izlečiv u više od 95 odsto slučajeva ako se otkrije i leči na vreme. Šta je još neophodno kako bi došlo do izlečenja?

- Znamo da je rak dojke izlečiv skoro u potpunosti ako se otkrije i leči na vreme. Da biste na kraju izašle kao pobednice potrebna je pre svega dobra i kontinuirana edukacija žena o tome kada se rade preventivni pregledi dojke. Sa druge strane, zdravstveni sistem treba da obezbedi dostupnost dijagnostici, a to bi značilo takođe i bolju organizovanost primarne zaštite koja mora biti najjača karika u prevenciji malignih bolesti, uz uspešniju organizaciju skrininga. Naravno, pored dijagnostike na stopu preživljavanja pacijentkinja utiče i lečenje. 

Šta je novo u terapijama protiv opake bolesti?

- U poslednjih 10 godina dolazi do vrtoglavog razvoja u oblasti onkologije, inovativne terapije omogućuju bolju prognozu lečenja raka dojke, uz očuvanje kvaliteta života pacijentkinja.

Zato je pored rane dijagnostike od izuzetne važnosti kontinuirana dostupnost inovativnih terapija na listi lekova RFZO-a dostupan svakoj pacijentkinji u Srbiji.

Ovom prilikom želela bih da iskažem zadovoljstvo, jer su se na listi lekova (RFZO) našle 22 nove inovativne terapije, od kojih su čak 16 najsavremeniji lekovi za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja. Posebno smo zahvalni RFZO-u na razumevanju situacije u kojoj se nalaze onkološki pacijenti kao i na prihvatanju u potpunosti  inicijative Ženskog centra Milica za tri izuzetno važne inovativne terapije za lečenje ranog karcinoma dojke. Mi nastavljamo dalje, u saradnji sa lekarima, donosiocima odluka, prijateljima i porodicama jer borba sa rakom dojke nije samo borba pojedinca već celog društva, a kako bismo postali jači od (m)raka borba sa rakom mora postati nacionalni prioritet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)