MOŽDANI UDAR SVE ČEŠĆI: Lekari savetuju oprez, ohrabruje da se šlog uspešnije leči

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

14. 11. 2023. u 13:16

PROMENLjIVA temperatura vazduha može da utiče na pojavu moždanog udara, pa lekari, naročito starim osobama savetuju da redovno piju svoje lekove i da izbegavaju fizički napor.

МОЖДАНИ УДАР СВЕ ЧЕШЋИ: Лекари саветују опрез, охрабрује да се шлог успешније лечи

Foto Shutterstock

Ovu preporuku trebalo bi shvatiti ozbiljno, jer podaci pokazuju da je broj moždanih udara u blagom porastu. Do ovog povećanja došlo je pre svega zbog toga što šlog sve učestalije pogađa i mlađe, naizgled zdrave osobe, za razliku od pre neku deceniju kada je ovo stanje pogađalo starije od 65 godina. Ali sada se zahvaljujući savremenim terapijama moždani udar uspešnije leči, čak i kada daje tešku kliničku sliku.

Primarijus dr Marjana Vukićević, direktorka bolnice "Sveti Sava" kaže da su samo u ovoj visokospecijalizovanoj ustanovi u poslednje dve godine od šloga lečili oko 5.000 pacijenata.

- Moždani udar i dalje odnosi veliki broj života u Srbiji, a prvi je uzrok invaliditeta kod nas i u svetu - kaže dr Vukićević. - Međutim, poslednje dve decenije beleži se poboljšanje ishoda jer su uvedeni novi oblici lečenja akutnog moždanog udara, a koji se mogu primeniti u većini centara u Srbiji.

Ipak, kako naglašava naša sagovornica, za uspešnost lečenja najodgovorniji je sam pacijent:

- On bi trebalo da prepozna znake moždanog udara i javi se u ustanovu koja može da mu pruži adekvatnu pomoć. Tek onda obučen zdravstveni kadar, što podrazumeva i organizaciju službe za lečenje moždanog udara, može da preduzme brzu i tačnu dijagnostiku, koja je veoma važna u uspešnom lečenju.

Novi tim

U BOLNICI "Sveti Sava" odnedavno novi tim lekara radi mehaničko uklanjanje tromba koji je zatvorio krvni sud.

- Zabeležen je značajan skok u broju procedura od dolaska novog tima i sada imamo mesečno 10 do 15 trombektomija, čime smo zadovoljni - kaže dr Marjana Vukićević. - Broj lečenih ovom metodom porastao je šest puta.

U lečenju moždanog udara primenjuju se trombolitički lekovi, kao i mehanička trombektomija.

- Oba tretmana u lečenju moždanog udara zahtevaju lečenje u bolnicama u kojim je omogućena primena ove vrste lečenja i koje mogu da koordinišu vezu između hitnog trijažnog bloka uz pregled neurologa ili specijaliste koji je obučen za ovu bolest (u našim uslovima to može biti specijalista urgentne medicine, internista), intenzivne nege i potrebnih snimanja kao što je hitan skener mozga sa angiografijom, kao i snimanja magnetnom rezonancom - kaže dr Vukićević.

Cilj akutnog lečenja ishemijskog moždanog udara je obnavljanje krvotoka koji je blokiran trombom na mestu suženja ili je doputovao krvnom strujom iz srca i velikih krvnih sudova koji hrane mozak.

U Srbiji se u 22 ustanove primenjuje trombolitička terapija. Poželjno je da pacijent stigne u bolnicu za najviše četiri sata od pojave simptoma. Nova tehnologija i terapija, međutim, produžavaju "prozor", pa u onim ustanovama koje imaju stručne radiologe koji rade napredne preglede na skeneru i magnetnoj rezonanci, terapija može da bude delotvorna ako pacijent stigne lekaru u periodu do 24 sata.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave