PUŠAČI SE DUŽE OPORAVLJAJU: Od upale grkljana može da se zanemi, obratite pažnju na ove simptome

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

26. 10. 2023. u 09:30

OSEĆAJ stranog tela u grlu, promuklost ili potpuni gubitak glasa mogu da budu posledica upale sluzokože grkljana.

ПУШАЧИ СЕ ДУЖЕ ОПОРАВЉАЈУ: Од упале гркљана може да се занеми, обратите пажњу на ове симптоме

Foto Shutterstock

Ovo stanje može da prati i kašalj, koji traje i do tri nedelje, a s obzirom na to da su simptomi slični brojnim drugim respiratornim virusnim infekcijama, koje su sad u "punoj sezoni", često se zanemari uzrok problema.

Doktor Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra Zemun kaže da je nadražajni kašalj na kraju leta najčešće posledica koncentracije polena ambrozije u vazduhu, ali često je uzrokovan i akutnim laringitisom:

- Akutni laringitis predstavlja zapaljenje sluznice grkljana koje traje manje od tri nedelje, a može da bude izolovano ili udruženo sa drugim oboljenjima. Javlja se i kod dece i kod odraslih. Kod dece grkljan ima manje dimenzije, te otok sluznice može da dovede do značajnog smanjenja disajnog prostora, tako da ovo oboljenje može da predstavlja urgentno stanje u pedijatriji.

Naša sagovornica objašnjava da se kod odraslih ovo stanje po pravilu manifestuje promuklošću, osećajem stranog tela i grebuckanja, a mogu da budu izraženi i sistemski simptomi u vidu malaksalosti, visoke temperature, slabijeg apetita.

Foto Shutterstock

- Ponekad je zbog otoka glasnica i zapaljenskog procesa tkiva praktično nemoguće da pacijent govori, što nazivamo afonijom - priča dr Veljarević. - Virusni laringitisi prolaze spontano, uz simptomatsku terapiju koja podrazumeva primenu analgetika i inhalacija fiziološkim rastvorom, pantenolom ili kortikosteroidnim rastvorima, uz vokalnu poštedu. Potpuni vokalni mir je praktično nemoguće postići. Ukoliko pacijent mora da govori, savetuje se da ne šapuće, već da pokuša da koristi svoj normalan glas, govoreći polako. Ukoliko upala duže traje i posumnja se na bakterijsku superinfekciju, može se savetovati primena antibiotika.

U povećanom riziku od akutnog laringitisa su posebno vaspitači, nastavnici, pevači i drugi zaposleni na poslovima gde svakodnevno više sati koriste svoj glas.

Pušači se duže oporavljaju

DOKTOR Svetlana Valjarević kaže da je kod pacijenata koji konzumiraju cigarete, oporavak od akutnog laringitisa duži i teži:

- Dugogodišnji pušači mogu da imaju hronične otoke glasnica zbog dugotrajne zloupotrebe duvana ili brojne promene sluznice u okviru hroničnog laringitisa, tako da kod njih simptomi akutnog laringitisa mogu da budu mnogo teži i opasniji, pogotovo ako pacijenti imaju i udružena oboljenja pluća što je često slučaj (astma, hronična opstruktivna bolest pluća, hronični bronhitis).

- Zbog mogućnosti da kašalj izaziva i neko stanje koje nije prolazno, kao što je cista, papilom, tumorski izraštaj pacijenta sa kašljem i/ili promuklošću dužom od tri nedelje trebalo bi uputiti otorinolaringologu na pregled.

Inače, dr Valjarević podseća da je kašalj tegoba koja prati brojna oboljenja i stanja - respiratorne infekcije, alergijska stanja, plućna i srčana oboljenja, refluks želudačnog sadržaja, izloženost lošim mikroklimatskim uslovima ali i upotreba određnih lekova mogu da budu razlog istog. U jesenjem i zimskom periodu, u najvećem broju slučajeva, javlja se zbog virusnih upala disajnih puteva. Nekada je nadražajni kašalj posledica slivanja sekreta iz nosnih partija ždrela koji se pojačano stvara, dok sluznica larinksa (grkljana) nije direktno zahvaćena zapaljenskim procesom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave