ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Obavezno pojedite bar jednu dnevno - Jabuka sprečava rak debelog creva

I. K.

22. 10. 2023. u 13:00

JABUKA se neretko koristi kao simbol zdravlja, što ne čudi jer ovo voće ima brojne dobrobiti po ljudski organizam.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Обавезно поједите бар једну дневно - Јабука спречава рак дебелог црева

Foto Pixabay free images

 Nedavno sprovedena istraživanja otkrila su da ljudi koji su jeli najmanje jednu jabuku dnevno za trećinu su ređe obolevali od raka debelog creva. Istraživači su naveli da je ključ ovog dejstva u obilju vlakana i flavonoida koje sadrži jabuka, a koji deluju na sluznicu debelog creva.

Jabuke su prirodni izvor pektina - voćnog želea koji se sastoji iz rastvorljivih vlakana koja pokreću hranu kroz probavni sistem i održavaju dobru probavu. Pri tome, "dobre" crevne bakterije vole da se hrane pektinom. Neki stručnjaci misle da pektin podstiče razmnožavanje dobrih bakterija, što može da pomogne u prevenciji nekih hroničnih bolesti i raka u crevima.

Foto: Shutterstock

U laboratorijskim studijama, kombinacija biljnih hemikalija, pektina i vlakana u jabukama pomogla je u zaštiti srca i krvnih sudova od oštećenja. Pektin i vlakna takođe mogu pomoći u snižavanju LDL ili "lošeg" holesterola koji se mogu nakupiti u arterijama i dovesti do srčanih bolesti.

Iako ne mogu da se porede sa agrumima, jabuke ipak imaju 10 odsto vitamina C koji je potreban organizmu svaki dan. Uz rastvorljiva vlakna koja se dobijaju od pektina čine ovo voće dobrom odbranom od bilo koje klice koja napada imunološki sistem.

Foto Shutterstock

Semenke odstranite

PORED svih zdravstvenih prednosti jabuke, ona ima i jednu komponentu koju bi trebalo zaobići u velikim količinama. To su semenke. One sadrže amigdalin, jedinjenje koje u organizmu postaje cijanid. Ako slučajno pojedete semenke iz jedne jabuke, ništa neće da se dogodi - organizam može sam da se izbori preradi sa zanemarljivo malom količinom cijanida. Tek velika količina semenki bi mogla da izazove trovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave