VEŽBE I REKREACIJA: Ubrzajte i olakšajte oporavak nakon povrede mišića lista (FOTO)

V. N.

03. 08. 2023. u 09:50

UKOLIKO ste fizički aktivni, verovatno vam se desilo da istegnete mišić ili da dobijete malo jaču upalu.

ВЕЖБЕ И РЕКРЕАЦИЈА: Убрзајте и олакшајте опоравак након повреде мишића листа (ФОТО)

Foto: Shutterstock

Upala mišića obično se javlja dan-dva nakon intenzivnog treninga ili fizičkog napora na koje telo nije naviklo. Tada se u mišiću javljaju tzv. mikrooštećenja koja narušavaju funkcionalnu ravnotežu unutar tkiva. Doduše ova mikrooštećenja su normalna za ljude koji su redovnom treningu i u procesu izgradnje mišića i izdržljivosti, te nema razloga za bilo kakvu brigu, ohrabruje kondicioni trener Dejan Halaj.

Međutim, upozorava da prilikom vežbanja može doći i do ozbiljnih povreda. Nasuprot upali mišića koja je sastavni deo sticanja fizičke kondicije, ruptura predstavlja delimični ili potpuni prekid mišićnog tkiva koji zahteva ispravno lečenje kako bi se minimalizovao rizik od stvaranja ožiljka i povratile sve fukncije. Ruptura mišića jedna je od najčešćih sportskih povreda.

Ova vrsta povrede najčešće nastaje prilikom eksplozivnih pokreta koji kombinuju brzinu i snagu.

- Nagli doskok, zaustavljanje ili nezgodna i oštra promena pravca kretanja takođe mogu dovesti do rupture mišića, kao i direktan udarac. U najvećem broju slučajeva, radi se o povredi koja je lokalizovana na mišićno-tetivnim prelazima - objašnjava Halaj.

Prema njegovim rečima, prilikom povrede, osoba oseti probadajući, oštar bol, pokretljivost je momentalno ograničena i najčešće bolna. Pucanje mišića može pratiti i neprijatan zvuk. U zavisnosti od mesta i intenziteta povrede, može da se javi i osećaj snažnog istegnuća mišića ili osećaj prekinutosti tkiva.

- Ponekad se u slučajevima veće rupture ona može osetiti i fizički, prelazeći rukom preko kože ili biti vidljiva kao blago udubljenje - kaže Halaj. - Kako biste izlečili ovu nezgodnu povredu potrebno je da se pridržavate sledećih saveta.

Foto: Privatna arhiva

 

Mirovanje i masiranje

Prvih par dana nakon povrede potrebno je mirovanje sa konstantnim hlađenjem mišića hladnim oblogama ili ledenim pločama u trajanju od 20 minuta na svakih osam sati. Uz to preporuka je blago masiranje hladnim gelovima kao i uzimanje analgetika po potrebi. Nakon toga, kada osetite da se bol polako povlači prelazite na fizikalne vežbe.

Foto: Privatna arhiva

 

Prvi korak

Uzmite valjak za masažu mišića i lagano prelazite nogom odnosno listovima preko njega. To radite u trajanju od 10 min.

Foto: Privatna arhiva

Drugi korak

Elastičnom gumom zategnite stopalo u visini prstiju na nogama. Rukom dozirate jačinu i opterećenje. Polako opružite stopalo do granice bola i zatim ga vratite u prvobitan položaj. Uradite 15 do 20 ponavljanja ove vežbe u četiri serije.

Foto: Privatna arhiva

Treći korak

Oslonac vam je na jednoj nozi (povređenoj). Polako se podižite na prste i zadržite u tom položaju pet sekundi nakon čega se vratite u prvobitan položaj. Uradite 15 ponavljanja ove vežbe u četiri serije.

BONUS VIDEO - JEDNOSTAVNE VEŽBE ZA JUTARNjE RAZGIBAVANjE: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)