KAD ZGLOBOVI BOLE: Artroskopijom i dijagnostika i terapija

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

25. 06. 2023. u 10:50

KLASIČNA hirurgija koja podrazumeva veliki rez na koži, značajan gubitak krvi i rizik od infekcija se i u ortopediji sve češće zamenjuje manje invazivnim metodama.

КАД ЗГЛОБОВИ БОЛЕ: Артроскопијом и дијагностика и терапија

Foto Shutterstock

Ortopedi sada pomoću male kamere i drugih instrumenata mogu kroz minimalan rez da uđu u unutrašnjost zgloba, da precizno detektuju problem i da ga efikasno reše. Ova metoda naziva se artroksopija, a njome mogu da se leče gotovo svi zglobovi. U intervjuu za "Novosti" dr Miodrag Glišić, ortoped kaže da je artroskopija najveći napredak u ortopedskoj hirurgiji 20. veka:

- Počela je da se primenjuje kao dijagnostička procedura, jer je dozvoljavala da se direktno vizuelizuju zglobne strukture. Sa razvojem artroskopije rasla su naša saznanja o oboljenjima zglobova. Uporedo su se razvijale i druge dijagnostičke metode, pre svega nuklearna magnetna rezonanca. Danas je artroskopije terapijska metoda koja daje dobar uvid u oštećenje zgloba i omogućuje hirurško rešavanje problema.

*  Kako se izvodi artroskopija?

- Metoda se zasniva na uvođenju kamere preko radnog kanala unutar zgloba kako bi se vizuelizovala unutrašnjost. Postupak se izvodi u blok ili opštoj anesteziji i jako je komforan za pacijenta, a lekaru pruža mnogo informacija i pravu sliku o stanju ispitivanog zgloba. U artroskopiji se koriste manji hirurški instrumenti koji se uvode u zglob kroz jedan ili više dodatnih malih rezova na koži. Alternativa ovakvom pristupu je klasična otvorena hirurgija zgloba sa širokim pristupima, koja je često dovodila do komplikacija u smislu većeg gubitka krvi, dužeg postoperativnog oporavka, većih postoperativnih bolova, većeg rizika od infekcije i ograničenja pokreta.

* Ima li još nekih benefita od primene ove metode?

- Prednost artroskopske hirurgije u odnosu na klasičnu metodu pristupa je u tome što je manje invazivna, tokom postupka nanosi manju štetu vezivnom tkivu, a obezbeđuje bolju vidljivost unutrašnjosti zgloba. Kao rezultat toga kod pacijenta nakon artroskopskog tretmana brže zarastaju operativne rane, brže se rehabilituju i ranije vraćaju u normalnu radnu aktivnost. Zbog svoje minimalne invazivnosti neke artroskopske intervencije se mogu raditi i kao jednodnevna hirurgija ili čak i ambulantno.

Usavršavanje tehnike i aparata

* Od kada se primenjuje artroskopija?

- Danski hirurg i radiolog Severin Nordentoft 1912. godine, u Berlinu, predstavio je rad na Kongresu Nemačkog društva za hirurgiju, u kojem je predložio upotrebu endoskopa u dijagnostici povrede meniskusa kolena. Ovu tehniku je nazvao artroskopija. Šest godina kasnije, 1918. godine, japanski hirurg Takagi uradio je prvu artroskopiju zgloba kolena na kadaveru koristeći do tada poznat instrumet cistoskop (korišćen u urologiji). Kako je imao tehničkih poteškoća, nastavio je da dalje usavršava instrument tako da 1920. god. on predstavlja prvi endoskop za gledanje zgloba (artroskop). Njih dvojica se smatraju osnivačem artroskopske hirurgije.

* Koja stanja mogu da se utvrde pomoću artroksopije, a koja mogu da se leče?

- Razvojem operativne tehnike i pratećih instrumenata, same indikacije za tretman su se proširile. Povrede, naročito one kod sportista za koje je to ranije predstavljalo završetak karijere, sada se mogu rešiti artroskopskom intervencijom koja omogućavaju pacijentima da se vrate u punu funkciju. Treba istaći da je ona rezervisana za povrede mekotkivnih struktura zgloba, rešavanje zglobnih nestabilnosti, manjih oštećenja zglobne površine, slobodnih zglobnih tela i uvećanje sinovije zgloba. Takva stanja mogu da dovedu do daljeg oštećenja i propadanja zgloba - artroze. Završna faza degenerativnog propadanja zgloba se ne može lečiti ovom metodom već zahteva zamenu zgloba - endoprotezu.

Privatna arhiva

dr Miodrag Glišić

* Koliko je artroskopija efikasna i da li može da se primenjuje na svim zglobovima?

- Otvorena hirurgija nekih zglobnih oštećenja se praktično danas ne radi zahvaljujući razvoju artroskopije. Jedan od primera je povreda meniskusa kolena. Otvorena meniscektomija - uklanjenje povređeng meniskusa se danas više ne radi. Razvoj artroskopske hirurije je drastično uticao na stav po pitanju meniskusa kolena. Jedno vreme se radila parcijalna meniscektomija, odnosno uklanjanje samo oštećenog dela meniskusa, da bi se danas težilo ka čuvanju mesniskusa, tačnije šivenju raskida ili čak i transplantaciji meniskusa. Cilj artroskopske hirurgije je da se reši problem u zglobu i zglob sačuva od daljeg oštećenje i ubrzanog propadanja. Danas se artroskopska hirurgija radi kod svih većih zglobova na ljudskom telu i postala je zlatni standard u hirurgiji: kolena, ramena, skočnog zgloba i lakta. Koristi se i u hirurgiji kuka, ručnog zgloba, kičme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave