POVRĆE POJAČAVA DEJSTVO: Ako pijete više lekova, oprezno sa zelenišem

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

06. 05. 2023. u 12:00

BEZ obzira koliko volite prolećni zeleniš, ne bi trebalo da budete neumereni u njegovom konzumiranju.

ПОВРЋЕ ПОЈАЧАВА ДЕЈСТВО: Ако пијете више лекова, опрезно са зеленишем

Foto Shutterstock

Povrće stupa u veliki broj interakcija sa lekovima, poništavajući ili pojačavajući njihovo dejstvo, a što je posebno opasno za one koji piju više lekova.

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog, kaže da se odavno ispituje uticaj povrća na dejstvo lekova, ali da klinički značaj tog uticaja još nije dokazan sa sigurnošću:

- Na primer, u laboratoriji je pokazano da brokoli, spanać, paradajz i crvena paprika usporavaju metabolizam mnogih lekova u jetri, a da šargarepa neke procese metabolizma ubrzava, a neke usporava. Međutim, nije do danas jasno da li je stepen efekta povrća takav da može značajno uticati na efekat lekova, a time i na ishod lečenja.

Umerenost je ključna, a to znači da ne bi trebalo da se preteruje ni sa jednom vrstom povrća posebno, već da ishrana bude što raznovrsnija.

- Takođe ne treba preterivati sa solju, jer prevelik unos može umanjiti efekat diuretika i uticati na sastav drugih jona, što opet dalje remeti efekte lekova na srce - kaže profesor Janković.

Foto Shutterstock

Stručnjaci za lekove i ishranu napominju da čak i pacijenti na antikoagulantnoj terapiji mogu da jedu zeleniš, ali umereno. Oni mogu da jedu svaki drugi dan istu količinu zeleniša i da njegov nedeljni unos održavaju konstantnim.

Oprez je potreban kada se na jelovniku pojavi neka sezonski nova namirnica sa visokim sadržajem vitamina K, kao što su mladi luk ili zelje. Takve namirnice se mogu jesti, ali u maloj količini, ili se pak može uneti srednja porcija, ali uz obavezno izostavljanje neke druge namirnice s visokim sadržajem vitamina K tokom te nedelje, na primer izostaviti te nedelje kupus ili zelenu salatu koji su, inače, redovno na jelovniku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave