OPREZ AKO IMATE ALERGIJE: Duvanski dim stvara iste tegobe kao i polen

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

04. 05. 2023. u 15:00

ANTIHISTAMINICI kao prva linija terapije protiv polenskih alergija su lekovi koji su vrlo efikasni kod većine pacijenata.

ОПРЕЗ АКО ИМАТЕ АЛЕРГИЈЕ: Дувански дим ствара исте тегобе као и полен

Foto Shutterstock

Međutim, kod pušača to često nije slučaj, jer lekar ne može da proceni da li je propisana terapija dovoljno efikasna, zbog tegoba koje stvara zavisnost od duvana, a koje se u velikom broju prepliću sa alergijskim.

Doktor Svetlana Valjarević, specijalista ORL, kaže da konzumiranje cigareta ili elektronskih cigareta ne smanjuje dejstvo lokalne ili peroralno primenjene terapije protiv alergija direktnim putem:

- Ipak, kada lečimo pušače koji imaju alergijski rinitis ili druga oboljenja gornjih i donjih disajnih puteva, izrazito je teško da procenimo koliko terapija pomaže, i koliko su simptomi u vidu zapušenosti nosa, curenja iz nosa, kijanja, kašlja, osećaja grebanja u ždrelu, osećaja težeg disanja i zamaranja posledica eventualne neadekvatnosti terapije, i potrebe za zamenom iste, ili dopunom drugim grupama lekova. Ili, do pogoršanja tegoba dolazi zbog nastavka štetne navike konzumiranja cigareta.

Simptomi od kojih pate pušači koji su alergični na neki od polena se udvostručavaju jer su i efekti duvanskog dima na sluznicu respiratornih puteva izuzetno štetni i dugotrajni.

- Visoka temperatura dima i štetne supstance iz cigarete oštećuju sluznicu i termičkim i hemijskim putem, direktno, ali i indirektno, onemogućavajući sluznici disajnih puteva da ispolji svoj potencijal u zaštiti od oboljenja izazvanih mikroorganizmima, kao i da zaštiti sluznicu od drugih iritanasa, aerozagađenja i alergena - kaže naša sagovornica.

I e-cigarete štete krvnim sudovima

IAKO se neretko reklamiraju kao "zdravija varijanta" pušenja, i e-cigarete su štetne.

- Elektronske cigarete sadrže propilen-glikol, kao i glicerin kao osnovu tečnosti kojima se pune, a proizvodi koji nastaju termičkom razgradnjom ovih supstanci jesu akrolein, formaldehid i acetildehid koji imaju toksično dejstvo po respiratornu sluznicu - kaže dr Valjarević. - Studije su dokazale da i upotreba elektronskih cigareta dovodi do oštećenja endotela krvnih sudova kao i upotreba klasičnih cigareta.

Pogoršanje simptoma mogu da očekuju čak i pasivni pušači.

- Prilikom spontanog sagorevanja cigarete dok je pušač drži u ruci, ili dok je cigareta na pepeljari, nastaje sekundarni dim u kome se nalazi veći broj kancerogenih supstanci od onog koji pušač uvlači direktno u pluća - kaže dr Valjarević. - Te supstance nastaju nepotpunom oksidacijom organskih jedinjenja na nižim temperaturama sagorevanja. Ovaj dim udišu i pasivni pušači, odnosno osobe koje se nalaze u zadimljenim prostorijama, što im isto kao i pušačima može pogoršati simptome alergije.

Kod pacijenata koji su pušači veoma često se i pored svih napora lekara i primene najsavremenijih modaliteta lečenja respiratorni simptomi vremenom pogoršavaju. Ukoliko pacijent ne napusti naviku pušenja, efekti terapija propisanih od otorinolaringologa, pulmologa ili alergologa minimalni su u odnosu na štetnost koju duvanski dim kontinuirano nanosi disajnim putevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna