OLAKŠAJTE PROBLEME SA DISANJEM: Bolesnim plućima pomaže i fizikalna terapija

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

14. 04. 2023. u 15:41

PODIZANjE kuglice snagom udaha odlična je vežba za jačanje muskulature pluća, njihovog kapaciteta i prokrvljenosti.

ОЛАКШАЈТЕ ПРОБЛЕМЕ СА ДИСАЊЕМ: Болесним плућима помаже и физикална терапија

novosti

 Ovaj vid fizikalne terapije za pluća preporučuje se svim pulmološkim pacijentima, ali i zdravim osobama koje žive u sredinama sa zagađenim vazduhom.

Doktor Tatjana Radosavljević, pulmolog kaže da su pandemija kovida, trend porasta aero-zagađenja i pušenje osnovni razlozi za porast broja obolelih od bolesti pluća u čitavom svetu:

- Primena fizikalne terapije u serijama od pet udaha deset puta dnevno pokazala se kao vrlo korisna, uz primenu kortikosteroida u slučajevima kovid pneumonija, potpomažući njihovo uspešno zalečenje, pre svega zbog maksimalnih udisaja, i bolje prokrvljenosti pluća uopšte koji doprinose efikasnijem zarastanju promena na plućnom tkivu.

Pušenje i aero-zagađenje su dva najvažnija faktora rizika za razvoj karcinoma pluća i hronične opstruktivne bolesti pluća, dok aero-zagađenje može dovesti i do pogoršanja kliničkog toka bronhijalne astme, ali i do njenog razvoja kod osoba koje je prethodno nisu imale.

- Fizikalna terapija u ovim slučajevima ima za cilj olakšavanje iskašljavanja i povećavanje snage disajnih mišića, i tu svoje mesto ima pre svega aparatura za fizikalnu terapiju koju nazivamo "respiprogram" - kaže naša sagovornica. - Vrlo dobra osobina respiprograma i fizikalne terapije zasnovane na njemu jeste to što se može sprovoditi u fotelji, deluje na pluća i grudni koš, a s obzirom na to da je kod velikog broja pacijenata zamaranje dominantni simptom.

PROTOK VAZDUHA

PROTOK vazduha kroz pluća prilikom fizikalne terapije kreće se od 600 do 1.200 kubnih centimetara u sekundi. Ovaj opseg omogućava širenje grudnog koša i jačanje kapaciteta pluća.

Jačanje udisajnog kapaciteta na posebno kreiranim aparatima, kako upućuje dr Radosavljević, veoma su značajni i za kompletiranje terapije onima koji su lečeni na respiratoru, neinvazivnom ventilacijom kiseonikom, i imali su visok skor na skeneru pluća.

- Kod već formirane fibroze, osim kortikosteroida, imunosupresiva, i biološke terapije, fizikalna terapija takođe ima važno mesto, pre svega respiprogram - kaže naša sagovornica.

Fizikalna terapija za pluća ima svoje posebno mesto i u preoperativnoj pripremi, postooperativnom toku i kasnijem toku za olakšavanje iskašljavanja kod pratećih infekcija ili samog širenja tumora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima