NE SUPU IZ KESICE KAD IMATE DIJAREJU: Četiri važna pravila BRAT ishrane kod stomačnih tegoba

I. K.

15. 02. 2023. u 21:00

PROSEČNA, odrasla osoba ima dijareju barem jednom do dva puta godišnje. Ovaj poremećaj zdravlja uglavnom nastaje usled stomačne viroze, ili kao posledica konzumiranja neke hrane ili pića.

НЕ СУПУ ИЗ КЕСИЦЕ КАД ИМАТЕ ДИЈАРЕЈУ: Четири важна правила БРАТ исхране код стомачних тегоба

Foto Shutterstock

Dijareja po pravilu traje do tri dana i prolazi spontano bez konkretne terapije.

Lekari su pre nekoliko decenija u slučaju dijareje propisivali dvopek i čaj, ali se to promenilo. Sada se propisuje BRAT dijeta koja podrazumevva da u danima kada imate prolivaste stolice jedete samo banane, pirinač, kompot od jabuke i tost (Bananas, Rice, Apple sauce and Toast).

Rastvorljiva vlakna koja se nalaze u jabukama i bananama mogu pomoći da se smanje simptomi dijareje, dok pirinač i tost upijaju višak kiseline i pomažu želucu i crevima da se umire.

Evo još pravila BRAT dijete:

Tečnost

Tokom dana trebalo bi da se pije što više vode i dodatna čaša nakon svakog odlaska u toalet. Ovo pomaže da se spreči dehidratacija i izabace svi toksini iz tela. Supa će pomoći da se nadoknade elektroliti, ali NIKADA ne treba praviti supu iz kesice ili kocke (one dodatno oštećuju već iritirana creva), već pravu domaću i manje masnu supu ili čorbu bez vegete i sličnih začina.

Foto: Shutterstock

Probiotici

Probiotici nekada mogu da pomognu, ali u nekim slučajevima mogu i dodatno iritirati probavni sistem, ako su mlečnog porekla kao jogurt ili kefir. Bolje je probati ishranu svežim kiselim kupusom.

Foto: Shutterstock

Izbegavajte

Začinjenu hranu jer začini mogu da iritiraju creva, pa se treba držati hrane koja nema začine. Nije preporučljivo jesti ni prženu i masnu hranu. Trebalo bi da se jede samo bareno i kuvano na pari, kao i nemasno meso. Izbegavajte slatko i veštačke zaslađivače, jer šećer će da pogorša osetljive bakterije koje se nalaze u debelom crevu. Ovo podrazumeva da izbegavate voćne sokove i voće sa puno šećera. Veštački zaslađivači mogu da imaju efekat koji će, sam po sebi, izazvati dijareju. Iako su vlakna dobra za održavanje zdravlja creva, kada telo pokušava da se oporavi od dijareje, ona mogu da pogoršaju simptome. Posebno treba izbegavati nesvarljiva vlakna kao što su integralne žitarice, hleb od celog zrna i integralna peciva, orasi i semenke.

Foto: Free Images Pixabay

Ne, nikako

Kada nastupi dijareja nikako nemojte da jedete hranu koja sadrži crni i beli luk, mesne prerađevine, sireve, voćne jogurte, sirovo povrće, citruse, sardine i mlečne proizvode. U "ne, nikako" ubrajaju se i kafa i gazirani napici, alkohol. Dok traje dijareja značajno je da se previše ne izlažete fizičkom naporu i da date telu vremena da se oporavi. Hidratacija je od vitalnog značaja za vraćanje tela u formu.

BONUS VIDEO - Recept za domaći namaz od avokada: Slastan i brz doručak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)