TOKOM ZIME VEĆA SMRTNOST: Infarkt kad se krvni sud zgrči od hladnoće

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

18. 02. 2023. u 15:00

SMRTNOST od kardiovaskularnih oboljenja, posebno od srčanog udara veća je u zimskim mesecima, pogotovo u periodima niske spoljne temperature, a najčešći razlog srčanog udara je grčenje krvnih sudova usled hladnoće.

ТОКОМ ЗИМЕ ВЕЋА СМРТНОСТ: Инфаркт кад се крвни суд згрчи од хладноће

Foto Shutterstock

Doktor Dejan Milašinović, interventni kardiolog iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da je to ujedno i razlog zašto lekari preporučuju da hronični bolesnici izbegavaju aktivnosti po veoma hladnom vremenu:

- Naprasna srčana smrt moguća je i kod mladih ljudi, koji imaju genetsku predispoziciju za bolesti srčanog mišića i pojavu malignih aritmija. U ovom kontekstu poznati su slučajevi mladih sportista koji su preminuli naprečac.

Naprasna smrt može da nastupi kako kod bolesnika sa poznatim kardiovaskularnim oboljenjem, tako i kod ljudi koji nisu prethodno lečeni.

- U najvećem broju slučajeva, iznenadna smrt dešava se usled srčanog udara, maligne aritmije, plućne embolije, diskecije ili rupture aorte i moždanog udara ili krvarenja - kaže dr Milašinović.

Pacijenti koji imaju dijagnozu srčane slabosti su u posebnom riziku.

- Ovaj rizik može značajno da se smanji ako ovi pacijenti idu na redovne kontrole i pridržavaju se propisane terapije - kaže dr Milašinović. - Važno je napomenuti da je razvoj novih lekova u značajnoj meri unapredio lečenje srčane slabosti u poslednjih nekoliko godina, te da su ovi lekovi dostupni i u našoj zemlji, što je važna informacija i novina u lečenju bolesnika sa dijagnozom hronične srčane slabosti. U zavisnosti od stepena srčane slabosti, pored terapije lekovima, implantacija defibrilatora i/ili pejsmejkera smanjuje rizik od naprasne srčane smrti.

ULTRAZVUK I EKG

DOKTOR Milašinović savetuje da svako ko je imao naprasnu srčanu smrt u porodici, ode na pregled kod kardiologa sa ultrazvukom srca, analizom EKG zapisa i mogućom daljom dijagnostikom. Takođe, kod sportista, redovni lekarski pregledi trebalo bi da obuhvataju i procenu rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

Kada nastupi srčani udar plućna embolija, ili pucanje grudnog dela aorte najbitnija je brza reakcija:

- Mreža bolnica u Srbiji sa mogućnošću izvođenja invazivne procedure sa implantacijom stenta doprinosi većem preživljavanju bolesnika sa srčanim udarom - napominje naš sagovornik. - Plućna embolija najčešće nastaje usled pojave tromba u venskom sistemu, i može da bude uzrok naprasne smrti. U ovom slučaju presudno je urgentno lečenje lekovima koji razbijaju i onemogućavaju stavaranje tromba, ili u posebnim slučajevima invazivna procedura. U cilju sprečavanja naprasne smrti kod disekcije ili rupture aorte ključna je pravovremena operacija.

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)