DA LAKŠE PODNESU BORBU PROTIV KARCINOMA: Srbija dobila Nacionalni centar za podršku obolelim od raka dojke i grlića materice

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

03. 02. 2023. u 16:20

PRVI Nacionalni centar za podršku i edukaciju obolelima od raka dojke i raka grlića materice otvoren je u Beogradu u prostorijama Doma zdravlja Stari grad u ulici Topličin venac, uoči obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka.

ДА ЛАКШЕ ПОДНЕСУ БОРБУ ПРОТИВ КАРЦИНОМА: Србија добила Национални центар за подршку оболелим од рака дојке и грлића материце

Foto: Free Images Pixabay

Novosonovani centar svečano je otvorio dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. Đerlek je tom prilikom rekao da će država morati da bude mnogo "agresivnija" kada je u pitanju prevencija raka dojke i grlića materice.

- Planiramo da pravimo kampanju vakcinacije HPV vakcinom. Pozivam žene da se javljaju na preventive ginekološke preglede, a jedan od osnovnih ciljeva će biti da se priđe stanovništvu kada je ova tema u pitanju - rekao je on.

Istakao je da je statistika pokazala da je veći broj preventivnih pregleda pokretnim mamografom pa će biti nabavljeno više tih aparata. Nacionalni centar je rezultat trinaestogodišnjeg rada i posvećenosti ženskog udruženja "Milica" i podrške od strane zdravstvenih profesionalaca, institucija i društveno odgovornih kompanija i pojedinaca.

- Tokom svih ovih godina edukovali smo se i napredovali, boreći se da kvalitet naših usluga prema korsnicima bude bolji i profesionalniji - rekla je Vesna Bondžić, predsednica udruženja "Milica". - Poseban akcenat u našem radu stavili smo na zastupanje potreba pacijentkinja i razvijaljnje partnerstva sa stručnjacima. Naš stručni, konsultativni tim čini 13 eskperata u oblasti onkologije, koji su nam ključna podrška u radu i inicijativama.

KONTAKT I ZAKAZIVANjE

Pored besplatne telefonske podrške, radnim danom od 10 do 14 časova, moći će i lično da se dođe u centar. Zakazivanje dolaska u centar odvijaće se kroz komunikaciju sa lekarima Doma zdravlja Stari grad i na telefon 0606612672, kako bi se očuvala privatnost žena i članova porodica kojima je podrška potrebna. Iskustvenu pomoć i podršku pacijentkinje mogu da dobiju pozivom besplatne telefonske linije 0800 40 40 40.

Prva faza rada Nacionalnog centra koja započinje danas, a odnosi se na pružanje iskustvene pomoći i podrške putem besplatne telefonske linije 0800 40 40 40 i lično u centru od strane edukovanih iskustvenih konsultatorki, žena koje su završile svoje lečenje i edukaciju iz oblasti onkologije od strane stručnjaka, članova Udruženja medikalnih onkologa Srbije. Žene koje će raditi sa ženama i članovima njihove porodica, prošle su i obuku iz oblasti komunikologije i rad sa psihoterapeutima kako bi što kvalitetnije pružile podršku novoobolelima i članovima njihovih porodica dok prolaze kroz proces lečenja.

Na zaštiti osetljivih podataka pacijentkinja radilo se u saradnji sa advokatskom kancelarijom specijaliziranom za tu vrstu delatnosti, tako da će centar biti pod njenim mentorstvom sve vreme trajanja edukacija. Ženski centar Milica ima potpisan Memorandum o saradnji i sa preventivnim centrom Doma zdravlja Stari grad sa kojim će sprovoditi i edukacije o važnosti redovnih pregleda i obuke samopregleda.

Očekuje se da se ovaj projekat, kao primer dobre prakse i saradnje, implementira i u drugim mestima, među kojima su Subotica, Vranje, Arilje, Vrnjačka Banja i Kragujevac.

Preduslov za tako nešto jeste, prema rečima Bondžić, edukacija i zato je naredna faza rada Nacionalnog centra formiranje Akademije za iskustvene konsultantske i terenske saradnike kroz koju će proći članice udruženja iz tih gradova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a