ŽENE U CRNOJ GORI NAJVIŠE UMIRU OD RAKA GRLIĆA MATERICE: Alarmantno upozorenje ministra zdravlja Dragoslava Šćekića

Марија Стевановић
Marija Stevanović

25. 01. 2023. u 22:17

POZNATO je da je u Crnoj Gori rak grlića materice jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja u ženskoj populaciji kada su u pitanju maligne bolesti, što veoma zabrinjava imajući u vidu da je je reč o jednoj od najpreventabilnijih malignih bolesti.

ЖЕНЕ У ЦРНОЈ ГОРИ НАЈВИШЕ УМИРУ ОД РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ: Алармантно упозорење министра здравља Драгослава Шћекића

IJZ

Ovo je kazao ministar zdravlja Crne Gore Dragoslav Šćekić, na sastanku sa direktorima zdrastvenih ustanova, koordinatorima HPV vakcinacije i skrining programa za rano otkrivanje raka grlića materice, ističući da Evropska nedelja prevencije karcinoma grlića materice ima za cilj podizanje svesti o rasprostranjenosti ovog oboljenja i informisanja javnosti o značaju uspostavljenih preventivnih programa u okviru zdravstvenog sistema -Skrining programa karcinoma grlića materice i Programa HPV vakcinacije.

Prema njegovim rečima čestalost javljanja i umiranja od ove bolesti u Crnoj Gori više nego jasno ukazuje da se hitno moraju da preduzeti sve preventivne aktivnosti koje u narednim godinama i decenijama mogu da promene ovu, trenutno, alarmantnu sliku.

-Ako Svetska zdravstvena organizacija navodi u svojim poslednjim procenama iz 2020 godine da Crna Gora ima najveću stopu obolevanja i najveću dobno standardizovanu stopu umiranja od karcinoma grlića materice u Evropskom regionu, skoro da nam ne treba nijedan drugi argument nego da naporno i kontinuirano radimo da to promenimo. Stoga je tim Ministarstva zdravlja na čijem sam čelu u saradnji sa timom Instituta za javno zdravlje Crne Gore pokrenuo aktivnosti da se uspostave i pokrenu dva sistematski organizovana preventivna programa-redovna vakcinacija protiv HPV infekcija i sistematski organizovani skrining program karcinoma grlića materice. Vrlo smo ponosni što smo uspelѕ da pokrenemo ova dva preventivna programa: HPV vakcinaciju prvi put u istoriji našeg zdravstvenog sistema, a skrining program da nastavimo nakon prekida od više od dve godine - kazao je Šćekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije