AFRODIZIJAK, ZAČIN I LEK: Probajte kapar – biljku koja je spasla Zid plača

V. N.

29. 01. 2023. u 10:50

KAPAR je začin poznat još iz antičkih vremena, a pripisuju mu se kako lekovita tako i afrodizijačka svojstva.

АФРОДИЗИЈАК, ЗАЧИН И ЛЕК: Пробајте капар – биљку која је спасла Зид плача

Foto: Shutterstock

Kapari su u davna vremena bili sastavni deo narodne medicine i njima su se lečile mnoge bolesti i stanja, na prvom mestu anemija, artritis i giht. Često su se upotrebljavali i protiv nadutosti, s verovalo se da jetru i bubrege štiti od raznih obolenja.

Moderna istraživanja su potvrdila antioksidantska svojstva kapara zbog udela polifenola, posebno bioflavonoida, a dokazano je da preventivno deluju na bolesti kardiovaskularnog sistema i kancerogenih obolenja.

Njegova aromatična svojstva su sadržana u cvetnim pupoljcima. Sadrži vitamin A, kao i vitamine C i B. Bogat je mineralima kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe i fosfor. U narodnoj medicini se preparati od kapra koriste za lečenje proširenih vena i drugih problema vezanih za cirkulaciju krvi. Kapar stimuliše apetit i varenje, istovremeno smanjujući nadutost. Eterična ulja se koriste za masažu. Dobijanje esencije iz korena svoju primenu nalazi kod čireva.

Foto: Free Images Pixabay

 

Ako ste se pitali šta je kapar verovatno ćete čuti da je u pitanju prirodni lek za alergije. Kapar ima veliku moć u zaštiti tela od alergena (polen i prašina). Njegovi aktivni sastojci se koriste za dobijanje leka kojim se mogu redukovati najčešći simptomi alergija.

Bobice, odnosno neotvoreni cvetni pupoljci , smatraju se idealnim i za ublažavanje reumatskih bolova. Takođe, pripisuje im se i blagotvorno dejstvo na bubrege. Naučnici su nedavno potvrdili da obiluje biljnim sterolima koji sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova jer snižavaju loš holesterol u krvi.

Foto: Free Images Pixabay

Za kapar se vezuje i legenda koja kaže da se u vreme kada su Rimljani napali Jerusalim tamo našao dečak po imenu Tsalaf koji je stajao na zapadnom zidu i gađao Rimljane strelicama da ne bi ušli u grad. Rimljani su odlučili da u grad uđu sa severne strane i ostali su zapanjeni kad su videli da su se borili protiv samo jednog malog dečaka. Prema verovanju, pre nego su rimske strele pogodile dečaka, on se pretvorio u biljku kapar čije trnje je ubolo rimske vojnike, oni su popadali i tako je zapadni zid Jerusalima ostao netaknut. Upravo taj zid danas poznajemo i kao Zid plača kojeg svake godine posete milioni hodočasnika.

BONUS VIDEO - Recept za uštipke od spelte: Gotovi su za jedan minut

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima