ČETIRI NAPITKA ZA JAČANJE IMUNITETA: Prirodni su, zdravi, a poslednji je odlična zamena za kafu

Novosti online

24. 01. 2023. u 21:23

ODRŽAVANjE jakog i zdravog imuniteta tokom zime može da bude izazov, jer koliko god voleli zimu, ostaje činjenica da ona može da utiče i negativno na zdravlje.

ЧЕТИРИ НАПИТКА ЗА ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА: Природни су, здрави, а последњи је одлична замена за кафу

Foto: Shutterstock

Od upaljenog grla, preko kašalja do bolova u telu, postoji niz neprijatnih prehlada tokom zime, koje mogu da vas sprečavaju u svakodnevnom funkcionisanju. Srećom, postoje mnoge umirujuće vrste biljnih čajeva koje možete da koristite za pružanje potpore koja vam je potrebna. Biljni čajevi smatraju se borcima u borbi protiv lošeg zdravlja, a kroz istoiju su oduvek bili deo azijske kulture i medicine.

Vrlo brzo je i ostatak sveta otkrio impresivan raspon zdravstvenih prednosti ovog napitka, a ovo je spisak najefikasnijih čajeva:

Foto: Free Images Pixabay

Čaj od kurkume

Kurkuma je jarko narandžasti koren sa blago gorkastim ukusom i često se koristi u indijskoj kuhinji. Aktivni spoj pod nazivom kurkumin odgovoran je za njegova protuupalna, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Kurkuma je puna antioksidansa koji mogu da zaštite telo od slobodnih radikala i da ojačaju imuno sistem. Delotvorna je protiv gripa i prehlade, a dodavanje soka od limuna i meda čaju od kurkume ne samo da poboljšava ukus, već dodaje i bitne fitonutrijente i vitamin C.

Foto: Free Images Pixabay

Čaj od đumbira

Poput kurkume, đumbir, takođe, ima antimikrobna svojstva koja mogu da pomognu u jačanju imuno sistema. Đumbir daje blago slatkast, pomalo ljut ukus mešavinama čajeva, a popularan je sastojak i kofeinskih i biljnih čajeva.

Foto: Free Images Pixabay

 

Čaj od limunske trave

Limunska trava je čest sastojak raznih čajnih mešavina koje imaju prijatan ukus citrusa. Sadrži antibakterijska svojstva koja mogu da pomognu u zaštiti tela od bolesti, a takođe je bogata antioksidansima i može da pomogne u smanjenju upale.

Foto: Free Images Pixabay

Crni čaj

Crni čaj sadrži katehine sa antivirusnim svojstvima koji mogu da pomognu da se ne razbolite. Poput drugih vrsta čaja napravljenih od biljke kamelije Sinensis, crni čaj je bogat antioksidansima i ima niz drugih zdravstvenih prednosti, poput smirivanja upala i jačanja zdravlja srca. Osim toga, crni čaj se često koristi kao zdrava zamena za kafu. Pored značajne doze kofeina, crni čaj u sebi ima još četiri stimulansa koji će vas aktivirati i rasaniti. A, za razliku od kafe koja zna da probudi anksioznost, crni čaj vas oslobađa stresa.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

(tportal)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MNOGI NE ZNAJU: Ćerka prijatelja Milana udata je za našeg ČUVENOG glumca (FOTO)