MUKE ZBOG EŠERIHIJE KOLI: Kod trećine obolelih urinarna infekcija se ponovi za šest meseci

I. K.

14. 12. 2022. u 10:50

ZAŠTO je ešerihija kod nekih pacijentkinja toliko uporna i često se vraća, nije sasvim jasno.

МУКЕ ЗБОГ ЕШЕРИХИЈЕ КОЛИ: Код трећине оболелих уринарна инфекција се понови за шест месеци

Foto: Shutterstock

Prema rečima dr Uroša Babića, urologa Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, zasad se samo zna da od čestih i upornih urinarnih infekcija, čiji je uzročnik ešerihija, češće pate žene u reproduktivnoj fazi života, a problemi se ponovo javaljaju kada dođe period menopauze.

Klinička praksa, kaže dr Babić, pokazala je da kod gotovo 30 odsto žena kod kojih se javila urinarna infekcija, dolazi do njenog povratka u sledećih šest meseci:

- Jedan od ključnih načina da bi se povratak infekcije sprečio je da se pije što više tečnosti.

Naš sagovornik dodaje da se u jednostavne, ali vrlo značajne prventivne mere ubraja i neodlaganje mokrenja, način brisanja nakon mokrenja od napred ka pozadi, dobra higijena, nošenje pamučnog donjeg veša i česta zamena peškira.

- Ešerihija je izazivač urinarne infekcije kod gotovo 80 odsto pacijenata - kaže dr Babić. - Iako je ova bakterija prirodni stanovnik crevne flore, kada dospe u neki drugi organ ima ogroman potencijal da napravi infekciju. Postoji više sojeva ešerihije, od kojih je tip 131 izuzetno otporan na antibiotike, a sve češće je zastupljen.

SEKSUALNI ODNOS

Uobičajeno je da se savetuje izbegavanje seksualnih odnosa u vreme akutne infekcije, ali malo je verovatno da će muškarac dobiti urinarnu infekciju zbog seksa sa ženom. Infekcija obično dolazi od bakterija koje su već prisutne u urinarnom traktu muškarca. U muškoj populaciji urinarne infekcije su češće u starijem dobu, a jedan od razloga je i benigno uvećanje prostate, koje se obično javlja sa starenjem.

Upala bešike (cistitis) najčešća je komplikacija koja nastaje usled urinarne infekcije.

- Česti i urgentni nagoni za mokrenjem, bolovi u maloj karlici, zamućen urin, nekada i krv u urinu, jak miris urina, nekada i povišena telesna temperatura su klasični simptomi cistitisa - kaže dr Babić. - Urinarne infekcije moguće su u svim životnim dobima, a primećeno je da postoji i određena genetska predispozicija, znači da žene čije majke i sestre pate od ovih infekcija imaju veću sklonost za cistitis.

Iako se upala bešike efikasno leči, kod nekih pacijentkinja može da dođe do komplikacija.

Foto Shutterstock

- Dešava se da se upala proširi na reproduktivne organe, matericu i jajovode, odnosno celu regiju karlice što dovodi do inflamatorne bolesti karlice, stanja koje može da naruši reproduktivni potencijal - kaže dr Babić. - U trudnoći je urinarna infekcija, takođe, opasna zbog negativnog uticaja na plod, i tada se mora lečiti antibioticima, čak i kada je prisustvo bakterija u urinu bez pratećih kliničkih simptoma. Kod pacijentkinja kod kojih se uporedo sa upalom bešike javlja i upala bubrega, nekada dolazi do propadanja bubrega odnosno razvoja bubrežne slabosti.

Antibiotici su lekovi izbora kada je o urinarnim infekcijama reč.

- Njih bi trebalo da propisuju lekari odgovarajuće specijalnosti i te terapijske kure mogu da budu zasnovane na iskustvu ili bolje prema antibiogramu - kaže dr Babić. - Zato se pre započinjanja terapije obavezno uzima urin za urinokulturu.

I. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (1)

JEZIVI OSEĆAJI! Novak Đoković skrhan: Naravno da sam zabrinut!