UKUSAN, HRANLJIV I LEKOVIT: Uživajte u kestenu – dobar je i za dijabetičare i ako imate problem sa glutenom

V. N.

06. 12. 2022. u 18:50

UKUSAN, hranljiv i lekovit, to su razlozi da se kesten u ovo doba godine što češće nađe na trpezi.

УКУСАН, ХРАНЉИВ И ЛЕКОВИТ: Уживајте у кестену – добар је и за дијабетичаре и ако имате проблем са глутеном

Foto: Shutterstock

Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, kesten brzo izaziva osećaj sitosti, a to je vrlo poželjno u kontroli telesne težine. Kombinacija kalcijuma, fosfora i magnezijuma koju sadrži plod kestena ima izuzetan uticaj na zdravlje kostiju i zuba. S obzirom na to da je bogat i vitaminima B grupe, omogućava dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene i oboljenja.

Sadrži sve esencijalne amino-kiseline, što je posebno značajno za osobe koje su na veganskoj ishrani, starije i sportiste. Koristan se preporučuje i u ishrani dijabetičara jer se iz njega sporo apsorbuju ugljeni hidrati i ne podiže naglo nivo insulina.

Brašno od kestena je namirnica bez glutena, što kesten čini idealnim u ishrani osoba sa celijakijom i onih koji su u različitoj meri osetljivi na gluten. Kesten je dobar i u borbi protiv anemije - sa visokim je sadržajem gvožđa i u kombinaciji sa nekim svežim voćem (zbog vitamina C) pomaže kod anemije i umora.

Ima i efekat kardio-štita, time što sadrži dobre masnoće i obezbeđuje dobru proporciju omega tri i šest masnih kiselina. Zbog niskog sadržaja natrijuma, a visokog kalijuma, odličan je u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije. Njegovo diuretično dejstvo čini ga pogodnim za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu.

Bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad crevnog sistema, dobro stanje bakterijske flore, sprečava konstipaciju i poremećaje creva što sve zajedno blagotvorno deluje i na imunitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

VEĆ OSAM MESECI U BOLNICI: Od čega boluje Moka Slavnić - Vratila mi se vera u Boga, molim se u bolničkoj kapeli