ŠEST NAČINA DA POBEDITE GLAVOBOLJU BEZ ANALGETIKA: Sanirajte posledice prekomerne upotrebe lekova protiv bolova

V. N.

10. 10. 2022. u 18:50

POMOĆ neurologa sve češće traže pacijenti kojima glavobolja ne prolazi ni kada popiju analgetik.

ШЕСТ НАЧИНА  ДА ПОБЕДИТЕ ГЛАВОБОЉУ  БЕЗ АНАЛГЕТИКА: Санирајте последице прекомерне употребе лекова против болова

Foto: Shutterstock

Ovo stanje, neurolozi definišu kao glavobolje čiji je uzrok prekomerna upotreba lekova protiv bolova. Po učestalosti bol u glavi otporan na lek je na visokom trećem mestu, odmah iza tenzionih glavobolja i migrene.

Neurolozi kažu da se glavobolja usled prekomerne upotrebe analgetika najčešće sreće kod onih pacijenata koji su u ranoj mladosti patili od migrene ili glavobolje tenzionog tipa, a zatim tokom godina, zbog sve učestalijih glavobolja, počeli da piju previše analgetika.

Da bi se ovakav scenario sprečio potrebno je u slučaju glavobolje, pogotovo kod mladih ljudi, primeniti neki od prirodnih metoda kako bi bol uminula.

Ovo je šest jednostavnih načina da prirodno pobedite glavobolju:

 

Izađite na svež vazduh

Što više vremena provodite u prirodi. Kada izađete sa posla, prvo idite do parka. Vikendom pokušajte da izađete van grada da udahnete kiseonik.

Foto V. Danilov

Masaža

Ako dugo sedite, vrlo je verovatno da često imate ukočen vrat i leđa. Redovna masaža vrata i leđa ublažava napetost i poboljšava dotok krvi u mozak.

 

Poštujte rutinu spavanja

Odmor je važan za opšte blagostanje tela i uma. Ne nosite posao kući, ne radite vikendom. Provedite vreme odmora napolju, sa ljudima koje volite, a manje ispred televizora i "listajuć" telefon. Pokušajte da odete u krevet do 11 sati uveče i spavajte najmanje sedam sati u provetrenoj prostoriji na optimalnoj temperaturi, sa zatamnjenim prozorima. Najidealnije bi bilo da idete u krevet svake noći i budite se u isto vreme ujutru.

Foto Shutterstock

Tuširanje

Tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom. Naizmenično hlađenje i zagrevanje vodom podstiče krvne sudove da se šire i skupljaju.

Pazite na ishranu

Svim obolelima od migrene savetuje se da konzumiraju hranu bogatu magnezijumom. To su pasulj, orasi, brokoli, zeleno povrće, zatim ono koje sadrži vitamine B grupe - pivski kvasac, losos, mleko, jaja, semenke, ostrige, dagnje...

Foto Shutterstock

Aktivnost

Uvedite intenzivnu fizičku aktivnost kao što su trčanje, brzo hodanje ili plivanje u svakodnevnu rutinu. Sve ovo povećava rad srca i protok krvi, što dovodi do širenja krvnih sudova. Na kraju treninga, protok krvi se smanjuje i krvni sudovi se sužavaju.

 

 BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)