ZELENO DA POJAČATE KRVNU SLIKU: Režim idealan za anemične, ali i osobe sa viškom kilograma
VIŠAK kilograma i malokrvnost su često udruženi. Organizam je opterećen "praznim" kalorijama koje stvaraju masne naslage, a telo ne dobija nutrijente koji mogu da poboljšaju vrednosti gvožđa u krvi. Zato se onima koji pate od gojaznosti i anemije preporučuje zelena dijeta.
Foto Shutterstock
Na trpezi bi za svaki obrok trebalo da se nađe nešto od zelenog voća i povrća - kelj, kupus, prokelj, brokoli, spanać, blitva, krastavac, zelena salata, grašak, zelene paprike, rukola, endivija, lišće celera, tikvice, zelene jabuke, kivi...
Zelena boja namirnica odgovara jetri i žučnoj kesi. Povećano konzumiranje prirodnih proizvoda zelene boje značajno poboljšava rad ova dva organa i dovodi do njihove regeneracije. Po domino efektu - dolazi i do poboljšanja varenja, rada creva, bubrega i, naravno, krvne slike.
Količine zelenih namirnica nisu ograničene, a najbolje je da se konzumiraju u svežem obliku ili kuvane na pari.
Ova dijeta uključuje i integralne žitarice i sve vrste manje masnog mesa. Preporučuje se i redovan unos tečnosti, ali se prati osećaj žeđi. Dakle, nema nalivanja vodom jer je voće i povrće rezervoar kvalitetne tečnosti, pa bi dodavanje vode bilo neprijatno.
Preporuka je da ovu dijetu držite mesec dana, po potrebi možete i duže jer nije restriktivna.
Ponedeljak
Foto: Depozitfoto
Doručak: tanjir palente sa par listova blitve, spanaća ili koprive, čaša kiselog mleka
Užina: dva krastavca
Ručak: ćureća prsa sa spanaćem, integralni hleb
Večera: 100 g tunjevine u salati sa rukolom i krastavcem
Utorak
Foto: Free Images Pixabay
Doručak: kajgana sa par listova blitve, spanaća ili koprive, čaša kiselog mleka, intergalni hleb
Užina: kivi
Ručak: grašak sa piletinom
Večera: krem čorba od brokolija sa sitno seckanim mladim lukom i malo slanog suncokreta, kašika pavlake
Sreda
Foto: Free Images Pixabay
Doručak: tikvice pohovane u rerni, zelena salata i šolja jogurta
Užina: zelena jabuka
Ručak: kelj sa mesom po izboru, mladi luk i integralni hleb
Večera: pastrmka na žaru i krompir sa blitvom
Četvrtak
Doručak: dva barena jaja, integralni hleb i salata od krastavca
Užina: salata od rukole, paradajza, mladog luka i nemasnog sira
Ručak: riba po izboru sa barenim prokeljom
Foto: Free Images Pixabay
Večera: pita sa zeljem
Petak
Doručak: tanjir palente sa par listova blitve, spanaća ili koprive, čaša kiselog mleka
Užina: šaka oraha i manja zelena jabuka
Foto Shutterstock
Ručak: spanać sa piletinom na žaru
Večera: miks zelenih salata i tunjevina
Preporučujemo
PRAVO JE VREME ZA BRANjE ŽALFIJE: Čaj dobar kod zadaha, listovi za negu lica
07. 05. 2022. u 14:50
ZA SMIRENjE, ŽELUDAC, BOL I - LEPOTU: Čaj od kamilice kao univerzalni lek
10. 05. 2022. u 14:50
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)