PAZITE SE AKO IMATE ALERGIJE: Više od 30 vrsta polena je u vazduhu, neke koncentarcije 10 puta veće od graničnih!

I. K

17. 05. 2022. u 09:50

NAJVIŠE polena drveća sada se širi sa duda i oraha, a počele su da cvetaju i trave, što kod alergičnih izaziva tegobe sa disanjem i kijanjem.

ПАЗИТЕ СЕ АКО ИМАТЕ АЛЕРГИЈЕ: Више од 30 врста полена је у ваздуху,  неке концентарције 10 пута веће од граничних!

Foto Shutterstock

Prema rečima Mirjane Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine, koja se svakodnevno bavi monitoringom količine polenskih zrna u vazduhu na teritoriji cele Srbije, u cirkulaciji je trenutno 16 različitih polena drveća i 17 polena trava:

- U crvenoj zoni je polen duda koga ima čak 10 puta više od graničnih vrednosti koja je postavljena na 60 polenovih zrna po kubnom metru vazduha. Za njim sledi orah sa čak 402 polenska zrna po kubiku vazduha, dok u vazduhu ima i 304 polenskih zrna četinara. U pojedinim danima i polen hrasta probija granicu od 60.

Od ostalih vrsta drveća ima i polena javora, breze, graba, tise i čempresa, bukve, jasena, platana, topole, vrbe, bresta.

- Oni su svi u granicama normale, ali osobe koje su hiperosetljive mogu da ispolje reakciju i kad ima svega osam zrna po kubnom metru vazduha, na primer breze, koja je ubedljivo najjači alergen među drvećem - kaže Mirjana Mitrović.

Foto Shutterstock

Iako ima različitih trava, oni koji su na njih alergični reaguju na sve polene ovih biljaka. Dakle, bez obzira na to da li je reč o mačjem repku, pšenici... tegobe su iste.

Procenjuje se da oko 30 do 40 odsto osoba u svetu boluje od jedne ili više alergijskih bolesti, pa se alergijska oboljenja smatraju epidemijom modernog doba.

Evropska akademija za alergiju i kliničku imunologiju (EAACI) iznela je podatak da više od 150 miliona Evropljana pati od hroničnih alergijskih bolesti. Projekcija je da će do 2025. godine polovina populacije biti pogođena nekom vrstom alergije. S druge strane Svetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da oko 300 miliona ljudi, širom sveta, pati od astme, koja je česta posledica alergijskog rinitisa.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BAJAGINA SUPRUGA: Sve pesme posvetio njoj - u braku 40 godina