ŠTA KADA VAS UJEDE KRPELJ? Zbog Lajmske bolesti obavezno ga odnesite na analizu - Ispitivanje od 1.500 do 4.500 dinara

I. K.

08. 05. 2022. u 21:50

AKO vas ujede krpelj i sami ga vadite, epidemiolozi savetuju da ga obavezno odnesete na analizu, da biste bili sigurni da nije zaražen borelijom, bakterijjom koja prenosi Lajmsku bolest.

ШТА КАДА ВАС УЈЕДЕ КРПЕЉ? Због Лајмске болести обавезно га однесите на анализу - Испитивање од 1.500 до 4.500 динара

Foto Shutterstock

U Beogradu ovu vrstu analize radi Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, primenom PCR metode po promotivnoj ceni od 1.500 dinara. Novosađani ovu analizu mogu da urade u Pasterovom zavodu po ceni od 4.500 dinara, a toliko, pa i više košta i u privatnim biohemijskim laboratorijama u Srbiji.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju objavio je da je samo na područiju Beograda ispitivao krpelje na 17 lokacija, a pokazalo se da su na čak 15 pronađeni ovi zaraženi insekti.

Epdemiolog Ivana Begović Lazarević iz Zavoda za javno zdravlje Beograda kaže da ujed zaraženog krpelja ne znači nužno da će osoba da bude inficirana:

- Kod nekih ljudi imuni odgovor je takav da pobede ovu bakteriju. Ipak, ono što je najbitnije je da ako dođe do ujeda krpelja da se on uoči na vreme i izvadi u roku od 24 sata. Analiza krpelja može da bude od velike pomoći da se po potrebi ordinira odgovarajuća terapija.

Epidemiolozi upozoravaju da se pre odlaska u prirodu preduzmu mere zaštite, jer je u slučaju ujeda krpelja velika verovatnoća da se oboli od ove infekcije, s obzirom na to da je Srbija endemsko područje krpelja zaraženih bakterijom borelija.

BONUS VIDEO - NAPRAVITE SAMI DEZINFEKCINO SREDSTVO: Svi sastojci se nalaze u kuhinji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a