UZ DOBAR IZBOR NAMIRNICA NIŽI HOLESTEROL: Uz zdravu hranu vidljiva promena (FOTO)

V. N.

05. 05. 2022. u 09:50

POVIŠEN nivo holesterola u krvi je jedan od glavnih faktora rizika za razvoj bolesti krvnih sudova i srca, ali manja odstupanja od graničnih vrednosti ovog parametra u krvi mogu uspešno da se koriguju pravilnom ishranom.

УЗ ДОБАР ИЗБОР НАМИРНИЦА НИЖИ ХОЛЕСТЕРОЛ: Уз здраву храну видљива промена (ФОТО)

Foto Shutterstock

Određene namirnice ako se redovno konzumiraju mogu da dovedu do toga da se nivo holesterola smanji i bez lekova.

CRNA ČOKOLADA

Dodavanje malo tamne čokolade u redovnu ishranu moglo bi da koristi srcu. Studije su pokazale da flavonoidi prisutni u tamnoj čokoladi mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Međutim, nije dobro jesti previše čokolade, jer je ona često bogata šećerima, što može negativno uticati na zdravlje srca. Najbolje je ograničiti dnevni unos crne čokolade na jednu manju porciju i odabrati onu koja sadrži minimum 70 posto kakaoa. Takve čokolade obično sadrže manje šećera i masti.

Foto: Free Images Pixabay

AVOKADO

Ovo zeleno voće sadrži puno zdravih mononezasićenih masti i prehrambenih vlakana koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola.

ORAŠASTI PLODOVI

Sadrže puno hranjivih sastojaka, uključujući zdrave masnoće, vlakna i antioksidanse. Pregled tri velike studije pokazuje da su ljudi koji su jeli više orašastih plodova imali manji rizik od kardiovaskularnih i koronarnih bolesti.Orasi su posebno dobri za zdravlje srca, jer sadrže vrlo bitnu omega 3 masnu alfa-linolensku kiselinu koja je povezana sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog ili moždanog udara.

Foto Shutterstock

PASULj

Pored toga što je dobar izvor biljnih proteina i minerala kao što su gvožđe i magnezijum, pasulj je izvor vlakana, a posebno je bogat topivim vlaknima koja se otapaju u vodi i stvaraju materijal sličan gelu dok prolazi kroz probavni trakt i tako telo oslobađa masnoća.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri